Разпространението на вируса у нас остава тревожно

Разпространението на коронавируса у нас става все по-тревожно. Цялата страна вече попада в най- критичната червена зона. Запазва се тревожната тенденция всеки трети изследван да е положителен за COVID -19

Държавата е готова да удължи малко мерките. Очаква се гимназистите да останат на онлайн обучение.

Правителството гласува нови мерки за бизнеса и семействата. Започна и  изграждането на COVID зони в някои поликлиники.

Всеки нов опит да бъде овладяна COVID кризата отваря нов проблем. Въпреки призива личните лекари да излязат на първа линия, голяма част от тях категорично отказва да работи в COVID зоните в поликлиниките. Затова в тях ще бъдат на смяна други специалисти от ДКЦ-тата, както и специализанти. Все още не е ясен и точният брой поликлиники, които са съгласни да разкрият такива зони, но напливът не е голям.   

ПРОБИВ В БИТКАТА С COVID-19: Ваксина постигна 90% ефективност

В 12-то ДКЦ успели да съберат екип, но след личен апел на директора.

„Двама специализанти от болница „Пирогов” ще помагат, за да може графикът да е пълен”, обясни д-р Васил Василев, директор на 12-то ДКЦ.

С тяхна помощ и благодарение на единствения личен лекар в екипа, който приема ролята и на координатор, кабинетът ще заработи в момента, в който пристигнат бързите тестове:

„Ще имаме готовност да отворим врати на новата COVID зона, необходима на жителите на „Люлин”, за да може да се разделят потоците на болни от COVID и хронично болните и децата”, обясни д-р Иван Иванов, личен лекар.

Въпросните кабинети имат и друга цел - да се облекчи работата на Спешна помощ и болниците, тъй като пациенти с по-леки симптоми ще могат да дойдат тук.

„Пациенти, които са със симптоми, трябва да им взимаме секрети за бързите антигенни тестове. Ще изчакват тук, след което ще бъдат насочвани към болници, ако са положителни”, обясни Павлина Тачева, клиничен лаборант.

Шефът на БЛС: Здравната система се справя, но обществото се провали

Освен тест, в този кабинет ще могат да вземат и кръвна проба. След това пациентите със симптоми ще бъдат обстойно прегледани, а при нужда ще се изпращани и на рентген.

„Първо минават на бърз тест за COVID. Ако са положителни, ги снимаме тук. Ако са отрицателни, ги пращаме в 41-ви кабинет”, обясни Александър Ангелов, рентгенов лаборант.

Във всяка смяна ще има и лаборант и сестра, а за всеки преминал пациент ще се поделят по 10 лева. Личните лекари също ще получават повече пари - по 1000 лева към сегашната заплата, но това не ги обвързва с дежурства в COVID зоните.

„Не може един човек до обяд да работи на едното място, след това в другото. Аз утре в 08:00 часа имам детска консултация и ще преглеждам здрави деца. Вие ако сте родител, как бихте възприели идеята вашият лекар вчера да е преглеждал COVID болни?”, пита д-р Гергана Николова.

Самите COVID зони ще са напълно отделени от кабинетите на личните лекари, а работното време ще е като това на поликлиниката:

„Когато лекарите на място преценят, че болният идва да си направи тест за негово спокойствие, най-вероятно ще му бъде предложено да си го заплати”, обясни д-р Васил Василев.

Върнати пациенти със симптоми нямало да има, дори да нямат документ от личния си лекар. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.