Готово ли е лечебното заведение да лекува само болни от коронавирус?

С решение на Областния кризисен щаб от днес поетапно трябва да започне преструктурирането на общинската болница „Свети Мина” в Пловдив в специализирана структура за лечение единствено на пациенти с коронавирус. Там трябва да се разкрият 120 легла, които да поемат средно тежките случаи. От болницата обаче алармират, че реално те не могат да започнат работа.

Откриват първата в страната специализирана болница за COVID-19

„Ще се проведат срещи с фирми, които имат опит в изграждането на подобни медицински заведения. Ще се говори и с доставчици на медицинска апаратура. Трябва да се модернизира съществуващата кислородна система. Можем да започнем работа поетапно”, коментира зам.-кметът на Пловдив Тодор Чонов.

Той посочи, че Община Пловдив не разполага с необходимия бюджет за реализирането на плана за болницата. Местната управа ще разчита на помощ от правителството, както и на дарения.

Ще останат ли без медицински персонал общинските болници в страната?

 

 

Изискването за заведенията, специализирани в лечението на пациенти с коронавирус, е да разполагат с 15 до 20 респиратора. Управителят на болницата д-р Петър Петров обаче заяви, че тя има само една подобна машина.   

„Надявам се, че останалите до санитарния минимум, ще бъдат доставени с помощта на дарители, общината и държавата. Нямаме време и трябва да действаме в движение”, посочи директорът. 

ХАОС В СИСТЕМАТА: Пациент в тежко състояние дни наред не e приет за лечение в болница

Д-р Петров информира, че от днес работа започва първото отделение, което има капацитета да приеме 22 пациенти.

„Вече сме официално COVID-отделение и приехме първата ни пациентка. Засега ще разполагаме с 22 легла”, каза д-р Мария Татарова - лекар във Вътрешното отделение на болницата.

Част от медицинския персонал на болницата е напуснал, защото не иска да лекува пациенти с коронавирус. Директорът на „Св. Мина” заяви, че има обещание към работещите в медицинското заведение да се присъединят и други екипи, сформирани от болниците и поликлиниките в града.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.