Вицепремиерът проведе видеоконферентна среща с министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани

Дни след като България официално съобщи, че на този етап няма да подкрепи Северна Македония към Европейския съюз, двете страни проведоха първи официални разговори. София и Скопие заявиха намерение за разбирателство. Българската позиция е категорична –подкрепа ще има, само ако Македония спре с антибългарската реторика.

Разговорът е преминал в рамките на дипломатичния тон, но реална промяна на позициите на София и Скопие засега няма.

„Мисля че ако няма истинско помирение и честно, с дух на добра воля, поставяне на масата и решаване на отворените въпроси това помирение няма да бъде възможно”,заяви Екатерина Захариева, външен министър на България.

ИСТОРИЧЕСКИ СПОР: Властта у нас с критики към Северна Македония (ОБЗОР)

„Договорът за добросъседство е отлична рамка и формула за справяне с противоречията, които стоят между двете страни по всички теми. Смятам, че продължаването на спазването му е единственото решение. Разбирам, че може да има различни очаквания, но с него се създава отлична платформа за добра воля и намиране на решения”, посочи от своя страна Буяр Османи, министър на външните работи на Северна Македония.

Захариева обеща зелена светлина при промяна на поведението на Скопие. И посочи, че през последните месеци външното ни министерство е преброило над 10 000 негативни публикации с език на омразата към България.

„България е била, е, а и ще продължава да бъде една от държавите, които ще поддържат страните от Западни Балкани, в това число и Северна Македония към пътя, по който е тръгнала. Разбира се обаче, те също трябва да понесат своята отговорност”, посочи министър Заариева.

Радев: Членството на Северна Македония в ЕС е важно за нас, но с ясни граници

А Германия обеща да помага и на двете страни в пътя към компромиса.

„Ще продължим да работим усилено, за да допринесем за излизане от ситуацията. Но не можем да вземем решение вместо която и да е от двете страни. Затова зависим само от разбирателството между България и Северна Македония”, заяви Хайко Маас, министър на външните работи на Германия.

Разговорите се очаква да продължат на 17 ноември, за когато беше отложена срещата на външните министри.

Министър Захариева проведе видеоконферентна среща с министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани, на която тя бе домакин заедно с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.  Тази година домакинството на процеса за първи път е поето от две страни – България – която е член на ЕС, а другата – Република Северна Македония, е страна от Западните Балкани.

Борисов обсъди с Меркел преговорите за членството на Северна Македония в ЕС

„Сега добросъседството и солидарността са ни нужни повече от всякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавируса”, каза външният ни министър. Тя посочи България като добър пример - страната ни пренасочи официалната си помощ за развитие, за да подпомогне трети страни, включително партньорите от Западните Балкани в борбата с коронавируса, и изпрати хуманитарни помощи. Европейският съюз също потвърди ангажимента си към региона като включи Западните Балкани в Плана за възстановяване на Европа и мобилизира за 6-те страни повече от 3,3 млрд. евро за възстановяване и за борба с коронавируса.

Инициираният от Германия Берлински процес е създаден с цел да бъде подпомогната европейската интеграция на страните от Западните Балкани чрез повече икономика и свързаност.„Улесненото движение на стоки, услуги, капитали и хора ще запазят икономиките ни живи, а индустриите ни – конкурентноспособни, особено в кризисно време като сегашното. За съжаление от София до Скопие още пътуваме по-дълго, отколкото от София до Лондон. Същото е и от Тирана и Подгорица”, каза външният ни министър.

Захариева: Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония

В разговорите днес участниците поставиха акцент именно върху свързаността на младите хора и ролята на гражданското общество. Както подчерта министър Захариева, младите хора са тези, които ще градят споделеното европейско бъдеще на региона. Във видеоконферентната среща бяха дискутирани и по-голямата свързаност между икономиките и бизнеса и създаване на общ регионален пазар, подобряване на регионалното сътрудничество в областта на екологията и инфраструктурата.

Екатерина Захариева и Буяр Османи благодариха на германския външен министър Хайко Маас, който също участва във видеоконференцията, за инициирането на Берлинския процес, както и за активността на Германия в подкрепата й за европейската интеграция на Западните Балкани.

Захариева председателства първото заседание на „Три морета“

Срещата на външните министри е утвърден формат в рамките на Берлинския процес, който предшества и подготвя Срещата на върха на процеса на 10 ноември 2020 г. Във видеоконферентната среща днес освен съвместните домакини на процеса и Германия, участваха министрите на външните работи от страните от Западните Балкани, както и външните министри на Австрия, Полша, Гърция, Хърватия, високопоставени представители на Франция, Италия, Великобритания, еврокомисарите Оливер Вархеи и Мария Габриел, както и генералните секретари на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу и на Регионалния офис за младежко сътрудничество в Тирана Джуро Блануша.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.