За сделката потвърдиха компаниите, създали ваксината

Европейската комисия подписа сделка за закупуване на 300 милиона дози от ваксината на BioNTech и Pfizer. Това стана, след като двете фармацевтични фирми обявиха, че експерименталната им ваксина срещу COVID-19 е 90% ефективна.

„Като компания, основана в сърцето на Европа, ние с нетърпение очакваме да снабдим милиони хора след одобрение от регулаторите“, пише в изявление съоснователят на BioNTech Угур Шахин

ЕК ще обсъди договор за доставка на ваксината на "Пфайзър"

Сделката с Pfizer и BioNTech е била одобрена на днешното заседание на Европейската комисия и отваря пътя за доставка на ваксината в държавите-членки на Евросъюза.

„Европейската комисия одобри четвърти договор с фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer. Той покрива покупката на 300 милиона дози, веднага след като ваксината получи одобрение, че е безопасна и ефективна срещу COVID-19”, обяви Ерик Мамер.

Европейският комисар по здравеопазването обясни, че препаратът трябва да получи разрешение от Европейската медицинска агенция, преди да стигне до гражданите на Общността.

Новата ваксина срещу коронавируса ще  е достъпна и за по-бедните страни. Там фармацевтичните фирми ще я продават по-евтино, отколкото струва производството й. Новината за създаването й беше посрещната с облекчение в Европа.

ПРОБИВ В БИТКАТА С COVID-19: Ваксина постигна 90% ефективност

"Посрещнахме новината за ваксината с радост. Дано всичко това свърши скоро. Досега съм се тествал три пъти и в момента чакам съпругата ми, която е била контактна със заразено лице. Вече ни дойде до гуша.", каза Валантен Лафонтан.

Друга фармацевтична фирма - американската „Модерна” всеки момент ще обяви данните от третия етап на клиничните изпитвания на своята ваксина срещу COVID-19. Компанията смята в началото на декември да подаде документи за спешно одобрение за прилагането на ваксината.

Междувременно Русия обяви, че нейната ваксина също е показала 92% ефективност срещу COVID-19. Екипът зад руския препарат съобщи, че са анализирали данните от 16 хиляди доброволци, които са получили две дози от ваксината в интервал 21 дни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.