Той е обявен на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата

Списъкът с аптеки, в които вече има доставени лекарства за разреждане на кръвта, вече е качен на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата.В него са всички обекти по градове, както и актуални телефонни номера, на които всяка бременна жена, която има нужда, може да получи информация. Припомнямe, че след заповед на здравния министър продажбата им вече ще става само срещу документ за генетично изследване, за да не се стига до презапасяване.

Марешки: Фармацевтичната мафия има интерес да се създава хаос в системата

Четири аптеки във Великотърновско трябва да предлагат хепарини. В нито една обаче все още няма от лекарството използвано за разреждане на кръвта при бременни жени и болни от COVID-19

По телефона с представители на аптеките заявиха:

„ Днес не сме получили. Ако утре звъннете, ще дам нещо повече като положителен отговор. Не сме получили и нареждане, кака ще ги даваме…”

Въпрос: „Да попитам за хепарини. Имате ли? Телефонът ви е в Агенцията по лекарствата.”

Отговор: „В момента се разпределят. Такава информация имаме от склада. Ако им, то това ще стане утре.”

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Маски и шлемове без реална защита заливат пазара у нас (ВИДЕО)

В аптеките във Велико Търново хепарини липсват от седмици.

„Към днешна дата в аптеката нямаме налични количества. Нямаме, може би от седмица. Вариантите, в които го търсят е по-скоро не за лична употреба, а за някой друг или по-скоро като запасяване”, заяви Николай Узунов, магистър-фармацевт.

Същата беше ситуацията в големите областни центрове. В Бургас, през последните дни, лекарството също изчезнало.

„Търсене има, но няма как да има, защото хората се презапасяват. Купуват, без да им трябва”, заяви фармацевт.

Фармацевти в Пловдив: В аптеките има сериозен недостиг на лекарства

И в Пловдив, лекарствата за разреждане на кръвта ще се появят най- рано утре следобед. Продажбата им ще става срещу рецепта и генетично изследване за бременните жени.

„Това беше много страшно, че отказвахме толкова време. Това е диагноза, която няма как да се лишат от него и това,че отказвахме и за нас беше много неприятно. От утре могат да идват бременните жени със съответните документи и да изпълняваме всичко”, посочва фармацевтът  Мирослава Моллова.

На въпрос заявката за тази аптека за  колко бройки е тя отговори: „Обикновено за 20.”

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.