Бъдещият музей ще бъде включен в мрежа, свързваща Лувъра в Париж и Абу Даби

България ще опита да превърне остров „Свети Свети Кирик и Юлита” в остров на изкуството, свързан с Лувъра в Париж и Абу Даби. Такава концепия готвят в Министреството на културата.

През 1965 г остров "Свети Свети Кирик и Юлита" е обявен за паметник на културата, включен е в границите на резерват „Созопол”. На негова територия се намират сградите на бивше военноморско училище, а до 2005 година островът е забранена територия заради действаща военноморската база. Сега Министерството на културата иска да го превърне в остров на изкуството.

Боил Банов и френският му колега Франк Риестер проведоха видеоконферентна среща

"Музей на археологията. Самия остров целия, извадени са уникални неща, знаете, е уникален археологически обект. Да има музей на подводната археология,к ъдето да съберем всичко, което излиза от нашето Черноморие", обясни министър Банов.  

За музейна инфраструктура ще бъдат използвани сградите на бившето военно училище. Повечето от тях се нуждаят от ремонт

"Аз съм изключително впечатлена от видяното. Сградите създават изключителен облик на мястото, но трябва да бъдат реставрирани", смята Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция у нас.

За пръв път в Созопол днес пристигнаха представители на Френската агенция на музеите, които ще помагат бъдещият музей да бъде включен в мрежата, свързваща Лувъра в Париж с Лувъра в Абу Даби. Френските експерти имат готовност и за обучение на музейните работници. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.