Той отново призова хората да не прилагат самолечение и да не се презапасяват с медикаменти

„Във всички аптеки в София има антибиотици и нискомолекулярни хепарини. От направената проверка от мен става ясно, че в момента няма липса на медикаменти на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за подсилване на имунитета. Хората се водят от някакво притеснение и паника, което не е полезно в този момент". Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който посети тази вечер аптека в „Студентски град" в София.

Променят часа на „зелените коридори” (ЗАПОВЕД)

Здравният министър отново призова хората да не прилагат самолечение и да не се презапасяват с медикаменти.

„За „зелените коридори" беше проведена дълга дискусия. Идеята е да получим максимален медицински резултат и комфорт за възрастните хора. Имахме разговори с представители на Асоциацията на магазините. Това е най-добрият вариант. Възрастните хора над 65 години могат да ходят в магазина и по друго време, ако имат такава необходимост”, подчерта министър Ангелов.

Той допълни, че двата времеви диапазона за аптеките се въвеждат заради различните характеристики на възрастните, тъй като някои стават по-рано, а други ходят на работа.

Ангелов съобщи още, че фирми ще бъдат проверени за реекспорт на медикаменти от страната.

Преговаряме с компанията Johnson за закупуване на ваксини срещу COVID-19

Здравният министър заяви, че четирите основни доставчици на аптеки са го уверили, че в София има доставени до всички аптеки количества от медикаментите за бременни по начина, по който са се уточнили. 

„В някои аптеки в страната все още не са доставени необходимите количества, но до края на утрешния ден по аптеките, които са на сайта на ИАЛ, ще бъдат доставени количествата антибиотици и нискомолекулярни хепарин", поясни още той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.