Ще има още един часови диапазон за пазаруване в аптеките

Пълен обрат с т.нар. „зелени коридори” за хората над 65-годишна възраст. По-малко от 24 часа след въвеждането на изискването те да пазаруват в магазини и аптеки само 2 часа през деня, от здравното министерство издадоха нова заповед.

Според нея възрастните хора ще имат правото да са сами в магазините между 13:30 и 16:30, а в аптеките по два пъти на ден - от 8:00 до 10:00  и от 13:30 до 16:30. 

Всички останали българи ще бъдат лишени от достъп до аптеките през тези 5 часа през деня. Така ще бъде и в магазините, но за три часа. От МВР са готови и да санкционират сериозно системните нарушители.

Промяната дойде след като стана ясно, че ограничаването на възрастните хора създава повече проблеми, отколкото ползи. Според здравните власти, обаче, от мярката има смисъл. Те обясниха защо са необходими промените, специално за аптеките.

„За „зелените коридори" беше проведена дълга дискусия. Идеята е да получим максимален медицински резултат и комфорт за възрастните хора. Имахме разговори с представители на Асоциацията на магазините. Това е най-добрият вариант. Възрастните хора над 65 години могат да ходят в магазина и по друго време, ако имат такава необходимост”, заяви министър Ангелов.

Ангелов: Няма липса на медикаменти на национално ниво (ВИДЕО)

Той подчерта, че двата времеви диапазона за аптеките се въвеждат заради различните характеристики на възрастните, тъй като някои стават по-рано, а други ходят на работа.

За нарушаване на заповедта вътрешният министър допусна и възможността за налагане на глоби. „Първо ще направим устно предупреждение, ако не спират  - писмен протокол и чак след това ако човекът е толкова настоятелен да нарушава правилата може да има санкция”, каза той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.