Близо 5 000 души са в болница

Новозаразените у нас за изминалото денонощие са 4212 души, което е със 798 случая повече от предния ден.

Променят часа на „зелените коридори” (ЗАПОВЕД)

Така общият брой заразени достига 94 937. От тях излекуваните са 28 269 души, а починалите 2055.

Огнищата на заразата са София, Пловдив, Варна и Русе. Излекувани са 682 души. А 85 са изгубили борбата с инфекцията.

Презапасяването с лекарства е факт, категоричен е председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. Още по-опасен според него е факта, че пациенти си самоизписват силни антибиотици, без да имат показания да ги пият:

„Хората започнаха да пият Азитромицин профилактично, като витамини. Особен опролетно време. Това не е добре. Трябва да внимаваме с нещата, които се появяват в интернет. Трябва да не забравяме, че няма лечение, няма профилактично лечение“, каза той.

Предозирането с хранителните добавки също може да са опасни, напомни д-р Миндов, тъй като реакцията на организма е обратна на ефекта:

„Хранителните добавки за стимулиране на имунната система също трябва да се приемат с мярка, защото повишената активност води до така наречената цитокинова буря“, обясни специалистът.

Това е свръх отговор на имунната система, понякога предизвикан именно от предозиране с определени лекарства.

Медикът коментира и сигналите от пациенти, че личните лекари през уикенда не са на разположение:

„Ние не сме роботи, колкото и да им се иска на някои хора да бъдеме тъй като се нуждаем от сън и храна“, казва д-р Миндов.

Затова напомни – пациентите не са оставени без лекар уикенда, тъй като всеки от неговите колега има сключен договор с конкретен Медицински център.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.