В услуга на обществото

Бургазлията Пламен Жеков създаде система, която в реално време може да показва в коя болница колко свободни Ковид легла има. Тя може да прерасне и в национална платформа. Програмистът е дарил кода на Община Бургас и  на здравната инспекция в морския град.

Пламен е само на 27 години, но в Бургас ,най-вече в медицинските среди от седмица за него вече се говори с уважение.

Има ли достатъчно лекарства за COVID-19?

„Гледах един ваш репортаж,в който господин Семир Абумелих направи апел,че спешно им трябва такава система ,в която да могат да виждат в реално време свободните ковид-легла. Още на първия час се свързах с него, той ме прие в болницата и ми направи задание как трябва да изглежда самата система“, разказва Пламен.

Изработването на информационната система, в която всяка болница в страната може да оповестява свободните си легла в ковид отделенията му отнела само ден, вместо очакваните 7 дни.

„Системата не е нищо сложно.Тя представлява един администратор, който създава акаунтите за съответните болници, разпращат им акаунти и те си актуализират информацията, когато преценят“, добавя Пламен.

НАДЕЖДА ЗА МИЛИОНИ: Ще изведе ли новата ваксина битката с COVID-19 докрай?

До преди седмица на медицинските екипи в Бургас, каращи  пациенти с ковид им се налагаше да обикалят от болница в болница, за да търсят свободно легло,където да ги настанят за лечение. След въвеждането на системата всички поели глътка въздух

За труда си Пламен не взел нито стотинка. Не пожелал.

Всяка болница в страната сега може да се свърже с Пламен, за да получи достъп до системата и да обявява в реално време възможността да приема болни в отделенията си. А веднага след пускането на информационната система в действие с него се свързали много негови колеги, които предложили помощ

А за Пламен към момента остава удовлетворението от това, че облекчил работата на медицинските екипи в линейките,както и на пациентите нуждаещи се от спешна лекарска помощ.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.