Експерти приветстваха постижението, но предупредиха,че още много въпроси остават без отговор

Седмицата започна с голяма новина и то добра. Разработена е ваксина срещу COVID-19, която е с 90% ефективност. Това показват първоначалните резултати от изследванията на две международни фармацевтични компании. Те обявиха победа във войната срещу вируса.

Експерти на световно ниво приветстваха постижението, но предупредиха,че още много въпроси остават без отговор. Как реагираха учените на откритието, какво представлява ваксината и кога може да стигне до нас – след тези въпроси тръгна Виктория Бояджиева.

Преговаряме с компанията Johnson за закупуване на ваксини срещу COVID-19

За света девети ноември 2020-та ще остане в историята като една от малкото дати в тази година, които дадоха повод за празник и надежда. Това е денят, в който Филзер и Байонтех обявиха: „Изследваната от нас ваксина може да предотврати зарзяване с COVID-19. Това е голяма победа за човечеството!”.

„Надеждите на милиарди хора, милиони бизнеси и стотици правителства падат на нашите плещи. Сега, мисля, че можем да им кажем с надежда: Виждаме светлината в края на тунела”, заяви Aлберт Бурла – главен изпълнителен директор на „Пфайзър".

След като стана ясно, че данните от изследванията върху  43 500 доброволци от шест различни страни не показват сериозни странични ефекти, не закъсня и реакцията на Световната здравна организация. „Светът е свидетел на безпрецедентни научни иновации и сътрудничество за прекратяване на пандемията!", казаха оттам.

Ваксината на "Пфайзър" ще защитава от COVID-19 най-малко една година

Експертите определиха първите успешни данни от клиничния тест като преломен момент във войната с COVID-19. „Първоначалната ми реакция, разбира се, беше – ето, светлина в края на тунела, малко добри новини, нещо, което да ни накара да се усмихнем, защото случаите на COVID се разрастват така бързо. Въпреки това обаче, сега са все още ранните дни на ваксината”, казва д-р Уилям Шафнър - експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище на Университета „Вандербилт” в Нешвил, Тенеси.

Все пак учените казват, че още е рано да се говори за победа. Не и преди да се отговори на някои ключови въпроса.

Според проф. Ива Христова ефективността, която сега е 90%, вероятно ще намалее при по-мащабното използване на ваксината, но на този етап е сред най-впечатляващите научи постижения. По думите й при тази ваксина се използва специфичен подход.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.