В Института по биология и имунология на размножаването при БАН дават идеи

Дистанция и добра хигиена. Първи и най-основни правила, за да се пазим от COVID-19. Но когато въздухът е наситен с вируса, трудно ще проработят.

За да избегнат това, в Института по биология и имунология на размножаването при БАН са монтирали UV лампа, която да убива бацилите.

2498 нови случая на COVID-19 и 36 починали

„Това, което сме сложили, е един апарат, който има за цел да прочисти въздуха в помещението. Въздухът се движи по лабиринт, през няколко вентилатора и се облъчва от няколко източника на UV лъчение. Този спектър има особеност, че освен бактерицидни вирусни свойства, не озонира въздуха. Няма създаване на концентрация на озон, която да е вредна за здравето, и позволява постоянна работа в помещението”, обяснява Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването при БАН

Тази лампа е особено полезна в помещения, където се налага да се пуска климатик - уред, за който вече знаем, че помага за разпространението на коронавируса.

Устройството, което са избрали в института, е българско производство. Има и вносни лампи.

Не всички UV лампи обаче са безопасни. Някои убиват вируса, но и озонират въздуха, което според проф. Хайрабедян вреди на белите дробове.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.