Количеството вода в горните слоеве на атмосферата варира в зависимост от сезоните, казват учените

Група американски изследователи проведоха научно изследване, което позволи да се установи една от вероятните причини за загубата на вода от Марс. Статия със заключенията на учените е публикувана в списание Science и цитирана от агенция "Фокус".

Ретроградният Марс приключи: Ето кои 6 зодии ще се радват на голям късмет

Изследователите са установили, че по време на прашните бури водата от повърхността на планетата достига до горните слоеве на атмосферата, където се превръща в атомен водород, който след това напуска атмосферата на Марс и попада в космоса. Според учените този процес е повлиял на развитието на климата на червената планета.

Изследването също така отбелязва, че количеството вода в горните слоеве на атмосферата варира в зависимост от сезоните, достигайки връх през южното лято и се увеличава по време на прашни бури.

Марсоходът "Пърсивиърънс" преполови пътя си до Червената планета (СНИМКИ)

Преди това учените са открили нови доказателства за съществуването на вода на Марс чрез изследване на метеорит, открит в пустинята Сахара. В минералния състав на небесния обект специалистите са открили признаци на окисление, характерно за водата, което според един от авторите на работата би могло да възникне, ако водата е присъствала на марсианската повърхност или в нея преди 4,4 милиарда години.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: Агенция "Фокус"