Това стана ясно от думите на Екатерина Захариева

България с червен картон за влизането на Северна Македония в Евросъюза! Страната ни няма да подкрепи преговорната рамка за съседката ни. Това обяви външният министър  Екатерина Захариева. И още - въпросът за присъединяване на съседката ни и Албания е тема на днешната онлайн среща на Съвета по "Общи въпроси".

Каракачанов: България е „за” членство на Северна Македония в ЕС, но договорът не се изпълнява

Северна Македония не е готова да започне преговори за членство в Еворпейския съюз. Това заяви министър Екатерина Захариева. На срещата с външните министри тя е обяснила, че Скопие нарушава Договора за приятелство от 2017 година. През последните две седмици страните проведоха преговори, но не успяха да се разберат. А, за да започнат преговорите за членство в Европейския съюз всички страни членки трябва да кажат „да”. За да даде зелена светлина, страната ни настоява да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика и поставя три условия.

Според Захариева предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде отразен в настоящия си вид. Позицията на Република България се основава върху рамковата позиция на парламента. 

"Тя е известна в публичното пространство над една година, както на колегите и от Северна Македония. Настоявахме да залегнат три основни условия - придържане към формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на договора, както и че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка", обясни Захариева.

 

 

Външният министър подчерта, че страната е отворена за преговори и намиране на решения, но компромиси са нужни от двете страни. Тя е припомнила на днешния съвет как по време на българското председателство страната е положила огромни усилия да върне на дневен ред темата "Разширяване на ЕС".

"Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, каквито има между някои държави членки, това няма да направи Съюза по-силен. Мисля, че постигането на добросъседство е от интерес преди всичко на гражданите на страната кандидат", заяви Захариева.

 

Каракачанов: Не трябва да правим компромис с въпросите, свързани с българската история

"Даваме шанс на колегите от Северна Македония през следващите месеци да коригират своята позиция. Още преди три години казахме, че членството в ЕС не е на всяка цена. България защити своето достойнство, своята история и достойнството на българските граждани", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

България е одобрила преговорите за членство на Албания, съобщи министър Захариева. Срещата между външните министри е онлайн и затова на нея няма да бъдат взети решения. Така все още има шанс до края на годината преговорните рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания да бъдат одобрени. 

 

 

Германия, която председателства Европейския съюз, отчете на срещата, че засега няма готовност за начало на преговорите със Скопие и Тирана.

"Всички делегации отново заявиха днес подкрепата си за успешното финализиране на преговорната рамка на Северна Македония с едно изключения – на България. България отново представи редица точки, които смята за важни. В търсене на разумен изход, искахме да помогнем и да разчистим пътя, доколкото е възможно, за начало на преговорите. Сега обаче не е времето за това. Ако има двустранни спорове, които не могат да се решат в следващите дни и седмици, не е време да ги поставяме в дневния ред на Европейския съвет. Важно е да изпратим ясен сигнал към Западните Балкани. Северна Македония и Албания направиха много и дадоха ясна заявка, че искат да са част от това европейско семейство", заяви министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.