Той изтъкна, че трябва да се даде шанс на преговорите

Българското вето за Република Северна Македония е „най-голямото поражение за ЕС и голяма несправедливост“, заяви премиерът на страната Зоран Заев и добави, че той лично е приел тежко и с горчивина решението на България да наложи вето, предаде БТА.

Възможен ли е компромис между Скопие и София?

В интервю за ТВ 21 Заев изрази мнението, че няма друго обяснение за решението освен наближаващите избори в България и подчерта, че разговорите между София и Скопие продължават.

Заев изтъкна, че трябва да се даде шанс на преговорите през следващите дни и още има възможност да се постигне договор във времето на германското председателство на ЕС.

Контактите между двете страни продължават, аз, Борисов, външните министри продължаваме да търсим решение, каза Заев и напомни, че няма преговори за македонската национална идентичност и език.

Той изтъкна и че германското председателство и Европейската комисия полагат усилия за това Скопие и София да решат спорните въпроси.

„Вярвам, че имаме шанс за успех и вярвам, че ще постигнем договор, защитавайки всичките си национални интереси“, каза Заев.

България спря преговорите на Северна Македония за членство в Евросъюза (ВИДЕО)

Премиерът каза, че не знае къде Северна Македония нарушава Договора, както казват българските власти. „България не казва нищо и това е чудно. Да знаем къде сме го нарушили, хайде да отворим въпроса. Аз мисля, че няма нарушаване на договора, ако България смята, че има нарушение, аз не знам къде е“, каза Заев.

Той посочи, че изпитва горчивина. „Може ли (да ни спре) българският народ, с който имаме приета съвместна история в Договора, който стана закон в държавата? Вместо той да ни помогне първи. Това разкъсва, боли... Все пак потискаме чувствата и вярвам, че това е грешка и трябва да се поправи“, каза Заев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БНР