Той заяви това след края на Съвета за социално партньорство в МВР

Полицейските заплати могат да бъдат увеличени с 15% догодина. Това заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски след среща с шестте синдиката. Според министъра увеличението на заплатите за някои служители ще достигне и 20%, след преизчисление и добавки. От Синдикалната федерация заявиха, че не са доволни от решението и обмислят национален протест.

„На заседанието на Съвета за социално партньорство представихме настоящата ситуация и обсъдихме всички наболели въпроси", каза пред журналисти министърът на вътрешните работи.

„Не сме се разбрали за заплатите, а просто представихме настоящата ситуацията, това, което министерството е заявило като бюджет, разговорите, които се водят във финансовото министерство и с народни представители, които да могат да внесат поправки в Закона за държавния бюджет така, че да стигнем до 15% увеличение на основната заплата за всички служители на МВР“, каза още той.

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за размера на минималната работна заплата

„Ако ситуацията е добра, още в първия възможен момент можем да говорим за увеличение на заплатите от 2021 година, по-голямо от 15%. През преизчисляване, през допълнителни добавки и процент „клас” за някои от служителите то може би ще стигне и 20%", посочи Терзийски.

Източник: БГНЕС

По думите му в парично изражение това са 231, 5 млн. лв. увеличение на бюджета в перо „Персонал“ за всички служители. „Обсъдихме, че през тази година са увеличени някои други финансови пера като време на разположение и нощен труд, не с много, но пак е в полза на всеки един служител, който работи на смени или е на разположение през нощта”, каза още министърът на вътрешните работи.

Напрежение сред служителите на МВР заради детските надбавки

„Тенденцията до края на годината, поне според здравите власти е, че ситуацията няма да е добра от гледна точка на развитието на тази болест”, допълни Терзийски.

„Това увеличение не е достатъчно. При нас май не става дума за преговори, а някой ни съобщава какво е решило държавното ръководство. Трудно ми е да нарека това преговори”, каза Валентин Попов – председател на СФСМВР.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.