Давността обаче няма да важи за дължими издръжки

Дълговете на гражданите ще се отписват с 10-годишна давност. Това решиха депутатите с промени в Закона за длъжниците и договорите. Срещу промяната, която ще облекчи така наречените „вечни длъжници” се обявиха редица организации.

АКАБГ: Текстовете за “абсолютната давност” поставят под риск финансовата стабилност на страната

10-годишната давност ще важи не само за новите, но и за заварените дългове. Въпреки че не са погасили задължението си, за длъжниците няма да има никакви правни последици, а кредиторите ще загубят парите си.

„Това не е закон, който да позволи на длъжника никога да не си връща кредитите - напротив. Той гарантира възможността на кредитора с всички способи да си прибере вземането и поставя един разумен срок, в който това изпълнение да тече. От тези 10 години ние изрично изключваме времето за съдебни дела”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

Срещу промяната застанаха редица организации. Според адвокат Валя Гигова законът вече не прави разлика между тези, които не могат, и тези, които не искат да плащат.

Какво представлява предложението за края на „вечните длъжници”?

„С влизането на закона голяма част от вземанията на кредиторите ще бъдат погасени. А дали имаш вземане, или имаш недвижим имот, ако го загубиш по силата на закона, при всички случаи става въпрос за конфискация на имуществени права. От тази гледна точка тази наредба е противоконституционна”, смята адвокат Валя Гигова.

Според нея решението да няма „вечни длъжници” е друго.

„Да се намали законовата лихва, която е твърде висока на фона на лихвите в Европа. На второ място да се промени поредността - първо да се събират главници, след това лихви”, обясни адвокат Гигова.

 А за Стефан Бучаков промяната в закона ще даде шанс за ново начало. Мъжът е теглил няколко кредита, които са обезпечени с ипотеки. Заради финансовата криза през 2009 година загубил всичко. Банката взела и продала петте имота, които са заложени за кредитите, но парите не стигнали. Стефан и жена му заминали да живеят в Малта, за да могат да връщат пари. Семейството разчита на промяната в закона, за да се върне в България.

Давността няма да се прилага при няколко случая, сред които - дължими издръжки, трудови възнаграждения и обезщетения по Кодекса на труда.

Промените в Закона за задълженията и договорите ще влязат в сила шест месеца след обнародването им.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.