Тежките случаи на пациенти с коронавирус се увеличават и докторите изнемогват

 Болницата в Пазарджик се задъхва. В лечебното заведение няма свободни легла, а близо половината от лекарите са заразени с COVID-19.

„Обръщаме се с молба за помощ към всички, които могат да ни помогнат с лекари, медицински сестри, санитари”, заяви д-р Георги Станчев, началник на Второ вътрешно отделение – Пазарджик.

Д-р Лидия Гочева е принудена да кара по няколко смени, за да не остане Спешното отделение без лекари.

„В момента една от нашите лекарки е контактна, защото съпругът й е с COVID-19. Аз взех половината й дежурства”, разказа Гочева.

Освен лекарите, недостигат и леглата. Разполагат само с шест, които се заемат единствено от пациенти с коронавирус. Болницата спешно се нуждае от 10 лекари и 10 медицински  сестри.

 

 

Криза за лекари и липса на легла в болницата в Пазарджик

Първата специализирана болница за лечение на коронавирус у нас - „Свети Мина” в Пловдив, вече също е пълна. От 90 разкрити легла има само две свободни.  

„Никой не сме върнали. Дори колежка имаме в отделението”, обясни д-р Мария Шопова

„Дефицитът на персонал е главният проблем навсякъде. Една сестра на 60 години с диабет и затлъстяване как да работи в такова отделение?”, пита една от работещите в болницата.

Двама  лекари и четири медицински сестри от частни болници тази седмица се пртекли на помощ. Но и те са недостатъчни за сегашните 90 легла.

Здравните власти: Спазваме тези мерки или минаваме към по-строги (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.