Председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване с коментар пред Диана Найденова

„Трагедията в Пловдив не може да бъде клеймо върху всички работещи в системата. Надявам се проверката да покаже кои са отговорните лица и те да бъдат наказани”. Така  председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира случая с починалите с COVID-19 пациенти в Пловдив. Двама мъже бяха оставени да лежат с часове на стълбите пред входа на университетска болница „Св. Георги“ .

СЛЕД СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТИ: Уволняват петима служители на болницата в Пловдив

По думите й здравната система работи в режим на свръхнатоварване. Дариткова изказа най-искрени съболезнования към близките на починалите пациенти.

„В същото време хиляди лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, шофьори, лаборанти изпълняват денонощно своя дълг и се грижат за българите. Коронавирусът предизвика криза, която е предизвикателство не само за нашата здравна система. Страни с много по-добре финансирани системи не можаха да се справят с нарастващия брой заразени, които се нуждаят от медицинска грижа”, поясни д-р Дариткова.

Според нея, ако всеки един в системата поеме отговорност, ще можем успешно да се справим с пандемията.

„Важно е пациентите да бъдат идентифицирани рано, да бъдат изолирани рано. На предна линия са и общопрактикуващите лекари. Те трябва да преценяват кога има нужда от хоспитализация. Всяка едно лечебно заведение трябва да организира добре своята работа, така че да може не само да се предостави болнично легло, а да се предостави и медицинска грижа”, коментира председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

Новите случаи на CОVID-19 са 3983, починалите са 129

На въпрос изпуснахме ли контрола над коронавируса, Дариткова заяви следното:  

„На този етап при условие, че всеки който има нужда от болнично лечение, го получава, не смятам, че сме изпуснали ситуацията. Имаме една достатъчно добра реакция. От друга страна анализ на смъртността трябва да се направи, но след време. Всички трябва да реагираме адекватно. Отговорността на медиците е ясна, но и отговорността на обществото трябва да е ясна. Ако не спазваме мерките, болните ще продължат да нарастват”.

По думите й хаос в здравната система има, но само на определени места.

„Огромният проблем е, че част от пациентите купуват лекарства, които са определени като панацея за коронавируса и започват профилактично лечение. Това може само да им навреди”, каза още Дариткова.

„През лятото имаше много сериозни послания, че това е само грип, че инфекцията се използва с цел да се ограничат правата на гражданите. Това доведе до едно отношение на  обществото, което се опитваме да модифицираме”, поясни д-р Даниела Дариткова.

Според нея въпреки, че Европа е затегнала мерките, броят на заразените не намалява. По думите й тотално затваряне не е необходимо, защото трябва да се мисли и за психичното здраве на хората.

„Всички ресторанти и молове работят при строго спазване на мерките, ниска посещаемост и дезинфекция”, коментира още председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

На въпрос какво се случва в НС, тя заяви следното:

„Успяваме да се справим въпреки системния саботаж на опозицията, която страда от раздвоение на съзнанието. По време на извънредното положение, когато прекратихме заседанията, настояваха, че трябва да се събираме. Сега пък искат разпускане на Народното събрание”, заключи Дариткова.

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.