Проверка е доказала вина на общо 7 души от персонала

Седем виновни, от които петима уволнени, след трагедията с двамата болни от COVID, оставени да чакат на стълбите в лечебното заведение. Това са първите резултати от разследването в болница „Свети Георги” в Пловдив. Двамата пациенти починаха, след като чакаха буквално на плочките пред входа на COVID-отделението. Сигналът за случилото се получихме в рубриката "Моята новина".

В търсене на справедливост след трагедията в болница в Пловдив

Уволнени са дежурният лекар и двете санитарки, които във фаталния ден са били на смяна в новосформираното COVID-отделение. По тяхна вина двамата пациенти са били изоставени на стълбите и на тротоара пред  клиниката да чакат повече от  40 минути, сочи разследването. Заради скандалния случай началникът на Клиниката по токсикология също е отстранен. Шофьорът на линейката, който е свалил и изоставил двамата пациенти без да ги предаде на медицинско лице, също е уволнен.

 

Директорът на Токсикологията за трагедията в Пловдив: Нещастно съвпадение на факти

Други двама служители са с предупреждения за уволнение.

 

От днес в УМБАЛ „Свети Георги” се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

Съпругата на починал с COVID-19 в Пловдив: Той лежа 20 мин. без кислород на площадка между етажите в болницата

За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали.

Близки на починалите обявиха, че завеждат дела срещу болницата и лекарите.

След излъчването на репортажа със скандалните кадри с екипа ни свърза Николай Коев, чийто баща преди дни губи битката за живота си в същата болница. 70-годишният мъж е приет с двустранна пневония. По думите на сина му причината за фаталния край е отказът на медиците да включат кислородната му маска.  Мъжът твърди, че в отделението не е имало преносими бутилки кислород.

От болницата заявиха, че ще се направи  проверка по случая, за да се изяснят фактите.

 

 

Същевременно Спешното отделение на пазарджишката болница се оказа в колапс. Няма  свободни легла, пациентите стоят на коридори в носилките на линейките.

„Преди малко пак имахме 5 пнемвонии, а има само две свободни легла. Това означава, че до довечера цялото отделение ще се заеме с пациенти с пневномии, които са и с кислород в същото време. Ако дойдат спешни, няма да има къде да се сложат”, обясни д-р Лидия Гочева, началник на Спешно отделение МБАЛ- Пазарджик.

„В момента ние сме направили апел за 10 медицински сестри и не идват. И от никъде лъч надежда не се вижда”, коментира Елена Станчева, гл. мед. сестра в МБАЛ- Пазарджик.

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълби пред болница с кислородни маски (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.