Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ увери, че виновните ще си понесат последствията

„Няма практика пациенти да бъдат връщани. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари в онзи момент са работили с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзката в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти”. Така директорът на Токсикологията в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив проф. Янко Илиев коментира трагичния случай с пациенти, чакали около 40 минути за настаняване пред вход на лечебното заведение и починали впоследствие.

Съпругата на починал с COVID-19 в Пловдив: Той лежа 20 мин. без кислород на площадка между етажите в болницата

Двамата мъже издъхнаха след хаос при приема им в новото COVID отделение в Университетската болница. Видео, изпратено в рубриката ни „Моята новина”, показва как мъжете чакат за настаняване, седнали на стълби пред входа на здравното заведение.

"Вчера бяхме уведомени със сигнал за този инцидент. Незабавно беше назначена проверка. В комисията участват компетентни лица, които да разследват обективно. За нас е изключително важно да разберем какви са причините за това", каза директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Карен Джамбазов. 

 

 

Той обяви, че в болницата е имало недостиг на легла, затова се наложило да се разкрият още. В момента леглата са 141. 

"В деня на инцидента са приети шестима пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Практически двамата починали са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило, но по-късно. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията", категоричен бе д-р Джамбазов.

Той каза още, че след разкриването на COVID отделението 2/3 от персонала е напуснал. Това е довело до недостиг на кадрите. 

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не се е подлагал на хемодиализа. Затова е приведен именно към това отделение. Доколкото знам, той е починал от внезапен сърдечен арест в момент, когато е започнала хемодиализата. Вторият пациент е издъхнал на следващата сутрин. И двамата са били значително увредени и с COVID инфекция", обясни той.

"Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме медици от други структури на болницата", обясни Джамбазов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.