Как може да бъде предотвратена задаващата се водна криза?

Безводието е проблем, с който се сблъскваме все по-често. Какво прави държавата и какво мислят хората за цената и вкуса на водата разказват тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Ани Салич и операторът Росен Илиев. Двамата тръгнаха по следите на течното злато - най-ценният природен ресурс в световен мащаб, който  е заплашен, както никога преди. Водата е живот и въпреки че е на изчезване, все още е възприемана като даденост. 

В АВАНС: “Съдбата на водата” в „Темата на NOVA“

Това лято жители на десетки населени места в България усетиха как изглежда животът без вода, а страхът от сухия режим съществува и до днес. Ако догодина отново не вали, прогнозите са нивата на язовирите да намалеят, а някои реки дори да изчезнат. Водопреносната мрежа у нас е 95 хиляди километра и е в окаяно състояние, като загубите по нея са около и над 60%.

БЕЗ ВОДА: Жителите на Омуртаг излизат на протест

Големи градове като Бургас, Ямбол, Търговище и Шумен са заплашени от водна криза, а в малките населени места в тези райони има домакинства, които дори нямат канали за отпадни води. Там хората живеят по друг начин, а недостигът на вода не променя цената ѝ. От Европейския съюз отпускат над 2 милиарда лева за ремонти, а за обновяване на цялата мрежа са необходими над пет пъти повече.

Как могат да бъдат осъществени огромните инвестиции и биха ли се отразили в цената на водата - гледайте във видеото.

Опасно безводие обхваща все повече райони в България

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.