Заради малкото валежи това лято много от язовирите и реките са с намален обем

Сушата води до все повече проблеми с водоснабдяването в страната. Заради малкото валежи това лято много от язовирите и реките са с намален обем. Все повече населени места изпитват сериозни проблеми, а някои села от лятото са на режим.

Проблемът с водата става все по-сериозен в цялата страна. Според данните на Министерството на околната среда и водите огромна част от язовирите, които служат за водоснабдяване, са с много нисък обем на запълване. Същото се отнася и реките, покрай които са построени голяма част от кладенците за водоснабдяване както на големите градове, така и на по-малките села. Данните сочат, че през месец септември оттокът на реките в страната е бил с една пета по-малък от този през миналата година по същото време.

Цената на водата – според дохода на хората?

За украинеца Сергей Журавел, който живее в хасковското село Елена спасението в сушата е кладенецът. Друг вариант да се справи семейството няма. „Изобщо не е възможно, откъде ще вземеш вода - просто няма”, казва той.

Благодарение на хидрофора успява да си осигури вода в цялата къща, но само за елементарни нужди, защото кладенецът му почти е пресъхнал. „Пълним бидони, носим тук и поливаме, защото по принцип няма”, допълва Журавел.

Заради сушата и кладенците, от които ВиК доставя вода, са на критичен минимум. В село Елена пък са на режим. „Около един месец вече - идва, прекъсва, това е. Понякога купуваме, понякога наведнъж зареждаме вода”, разказва Невен Маринов.

Изгледи скоро да има достатъчно валежи, които да напълнят язовирите и реките, няма. „В източна България валежите през лятото бяха много малко, почти никакви. Валежи през месеца очакваме по-скоро през третото десетдневие, към края на второто и началото на третото”, казва Мариана Попова от НИМХ.

Има ли опасност от безводие в Североизточна България?

Заради промените в климата експертите препоръчват водата да се пести. В Хасковска област например половината от водата изтича преди да стигне до чешмите. „Както всички знаем, една много голяма част от водата се губи по довеждащите водопроводи. Това според мен е начинът, по който да запазим този ресурс. Водата ще става все по-ценна през идните години и е безобразие ние да не реагираме в тази посока”, категорична е д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.

За подмяната на водопроводите обаче са нужни много средства, които към момента липсват.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.