Предвижда се и подпомагане на уязвимите потребители на ВиК

Една област ще има една цена на водата, а не отделна за всяко ВиК, както беше досега. Това предвижда Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), предложен за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, информира Pariteni.bg.

Има ли опасност от безводие в Североизточна България?

Цената на водата няма да може да надвишава 2,5% от средния месечен доход на домакинствата в съответната административна област. Данните за доходите ще се получават от НСИ. За различните области прагът ще бъде различен, тъй като и доходите са различни.

Стойността на водата ще бъде определяна на базата на минималното месечно потребление от 2,8 кубика на човек. Предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено в отделна наредба на МС, предложена от регионалния министър. Тя и всички други наредби, които ще трябва да се пишат съгласно проектозакона, ще са готови до 2 месеца след влизането му в сила.

Екоминистърът ще иска отлагане на сроковете за регистрация на кладенците

Глобата за ползване или изграждане на ВиК система без основание или които не отговарят на изискванията ще е от 2 000 до 10 000 лева, пише още в текстовете. Срещу длъжниците за вода ще може да се стартират изпълнителни производства веднага.

Въвежда се и изискването във всяка от 28-те области на страната да има по един оператор на водопреносната мрежа. С окрупняването на дружествата ще се реши проблемът с осигуряване на квалифициран персонал, ще се създадат по-добри условия за инвестиции, включително достъп до европейско финансиране за ВиК инфраструктура и нови технологии, гласи още законопроектът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.