Годишната среща на двайсетте най-големи икономики се проведе онлайн

След продължилите два дни разговори, страните от Г-20 обещаха да осигурят справедливо и достъпно разпределение на ваксините, лекарствата и тестовете за COVID-19. Повод за заявлението стана информацията, че ваксинирането в Съединените щати може да започне още на 11 декември, а според германския канцлер Ангела Меркел по-бедните държави няма да могат да получат навреме препаратите.

В заключителната декларация от срещата на 20-те най-развити икономики се поема ангажимент ваксините срещу COVID-19 да бъдат разпределени равнопоставено между богати и бедни страни. Проблемът е, че за да бъдат доставени те в глобален мащаб Обединените нации се нуждаят спешно от 4,5 милиарда долара. На този етап обаче никой не се е ангажирал с конкретна сума за осигуряването на тези средства. Ангела Меркел изрази безпокойство от бавните преговори за доставка на ваксини за бедните страни.

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 показа 70% ефективност

"COVID-19 продължава да  глобално предизвикателство, с което може да се справим само, ако работим всички заедно. Ясно е, че волята е налице, въпреки че не винаги е лесно да я превърнем в дела, но има желание да си извадим поука от пандемията, че икономиките трябва да са по-устойчиви", заяви Ангела Меркел.

"Длъжни сме да отговорим на тази криза, която застрашава живота на милиони хора. Имаме историческа отговорност, но не може да има ефикасен отговор на пандемията, ако той не е глобален, координиран и солидарен", категоричен бее и Еманюел Макрон..

Лидерите от Г-20 се ангажираха и да предприемат мерки срещу климатичните промени. Виртуалният форум, организиран от Саудитска Арабия ще се запомни и с появата на Доналд Тръмп, между две игри на голф.

 

 

"За да защитя американските работници, аз изтеглих Съединените щати от несправедливото и едностранчиво Парижко споразумение за климата. Един много несправедлив документ за Съединените щати, който не е създаден да спаси околната среда, а да убие американската икономика", заяви американският президент Доналд Тръмп.

В страните от Г-20 живее две трети от населението на Земята и те създават 85 процента от световния брутен вътрешен продукт.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.