Медикаментът обаче е по-евтин и по-лесен за съхранение

Ваксината срещу COVID-19 на Оксфордският университет и AstraZeneca спира при 70% от хората развитието на симптоми на COVID-19, съобщава Би Би Си. Според авторитетната британска медия медикаментът е едновременно и разочарование, и триумф в борбата с коварната зараза, след като лекарството, разработено от Pfizer и BioNTech показа 95 на сто защита.

Pfizer и BioNTech подават заявление за спешна употреба на ваксината им

Оксфорд и Астра Зенека твърдят, че ваксината им няма странични ефекти. Освен това вече била готова за производство на 10 места по света.
     
"Ние подкрепяме Оксфорд и Астра Зенека от самото начало. Искаме ваксината да започне да се прилага толкова бързо, колкото позволяват мерките за безопасност. Постигането на ефективност от 70 процента, а при определена комбинация на дозите до 90 процента е добра новина за всички", заяви министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок.

Различните проценти на ефективност внесоха определено объркване. Оказва се, че ваксината е много ефективна ако се прилага на два пъти с по-малка доза в началото и голям период от време между двете дози. А ако се приложи бързо, ефективността й пада до 62 процента. Но дори и този показател е много добър и такъв препарат би бил полезен за овладяване на епидемията.

"Масовото ваксиниране ще стане през януари, февруари и март. Надяваме се, че някъде около Великден, нещата ще започнат да се връщат към нормалността", добави Ханкок.

Оксфорд казват, че тяхната ваксина има едно голямо предимство. Може да се съхранява при температури, поддържани от обикновените хладилници. Това би я направило много по-лесна за транспортиране, складиране и дистрибуция. Учените казват също, че този препарат работи в две посоки - намалява шанса от заразяване с коронавируса и същевременно намалява шанса вече заразените да развият тежка форма на COVID-19.
      
"Помислете какво е основното при ваксината срещу грип - вирусът на грипа мутира всяка година и ние се нуждаем от нова ваксина. За коронавируса не знаем дали ще е така. Все още не сме видели да мутира, но масовото прилагане на ваксина може да предизвика такъв ефект. Основна част от работата в световен мащаб ще бъде, да следим за подобно развитие", обясни Андрю Полард, ръководител на екипа на Оксфорд.

Ваксината е тествана върху 20 хиляди души във Великобритания и още толкова в Бразилия. Оксфорд и Астра Зенека казват, че ще имат 100 милиона дози до Нова година и невероятните 3 милиарда до края на 2021-ва.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.