По-рано тази седмица те заявиха, че техният окончателен анализ показва, че ваксината им има 95% ефективност

Ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech  може да достигне държавите от Европейския съюз преди края на годината. Това обяви директорът на германската лаборатория, която я разработи. Той допълни, че днес ще бъдат подадени документи за спешно разрешение за употреба в Съединените щати.

 „Много хора се питат дали бързината, с която беше разработена тази ваксина не е била за сметка на безопасността. Скоростта ни най-малко не е компрометирала сигурността, нито научната цялост”, заяви Антъни Фаучи, главен инфекционист на САЩ.

РЗИ ще връчва предписание за карантина с SMS или e-mail

Според клиничните изпитания до този момент ваксината е 95% ефективна, дори и сред възрастните хора, което е условие за искане за спешно разрешение за употреба.

Същевременно все повече страни отчитат рекорден брой нови случаи на COVID-19. Втората вълна на пандемията кара все повече правителства да затягат мерките.

Германия съобщи днес за рекорден брой нови случаи на коронавирус – над 23 000 за едно денонощие.

„Засега сме успели единствено да спрем стръмното и експоненциалната  нарастване на заразяването и сме стабилизирали ситуацията, но числата са все още много високи”, заяви Щефен Зайберт, говорител на правителството в Германия.

Ръстът на новите случаи засилва натиска върху лидерите на 16-те провинции в страната да въведат по-строги ограничения. Регионалните власти се опасяват от икономическите последици на по-строгите мерки. От три седмици Германия е под лека карантина. Тя включва затваряне на ресторантите, спортните зали и театрите, но засега не води до намаляване на заразяванията.

Ваксината срещу COVID-19 може да е в ЕС до края на годината

За пореден ден, в Русия отчитат рекорден брой нови случаи от началото на пандемията. За последното денонощие те са над 24 000. Руските власти засега се въздържат от въвеждане на карантина, както при първата вълна на пандемията. В сила са обаче стриктни правила за носене на маски и ръкавици.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си