Решението е първата стъпка от предвиденото постепенно сваляне на ограниченията

В Испания отменят част от карантинните мерки. Нивата на заразяване спаднаха и след един месец на строги ограничения, от днес заведенията и част от бизнеса започват да приемат клиенти.

СЗО: Не е моментът за самодоволство в борбата с COVID-19

Баровете, ресторантите, кината и фитнесите - тoва са местата в Каталония, които от днес са позволени за посещение при спазване на мерки за безопасност. Решението е първата стъпка от предвиденото постепенно сваляне на ограниченията.

"Хората в квартала очакват отварянето с голямо нетърпение. Всеки ден ме питаха кога започваме да работим“, казва Едуардо де Винченцо, собственик на ресторант в Барселона.

Свалянето на част от мерките стана възможно след цял месец на строги ограничения. Част от тях остават в сила. Заведенията ще затварят в 22 часа, не се отменя и вечерния час, който е в сила до 6 сутринта.

"Връщането към нормалното е бавен процес. Ние не зависим само от местните хора, които да посещават заведението. Зависим и от туристите. В целия квартал приходите от туризъм са наполовина“, смята Сузана Рубио, собственичка на кафене в Барселона.

ПРОУЧВАНЕ: COVID-19 се е разпространявал в Италия още през септември 2019 г.

Макар и частично, отварянето е знаково за Каталуния - най-тежко засегнатия регион след Мадрид. Властите казват, че имат подробен план за свалянето и на останалите мерки. На 21-ви декември трябва да отпадне забраната за събиране на най-много 10 души на едно място. Това би направило празнуването на Коледа по-близо до нормалното. А правителството на Испания твърди, че освен Германия, само те имат вече готова схема за масово ваксиниране. Планира се то да започне през януари.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.