Лекарският екип в Многопрофилната болница в града е на предела на силите си

Доброволци влизат в болницата в Поморие, за да помагат на лекарския екип, който е на предела на силите си. Адвокат затвори кантората си и стана доброволец в отделението, а хотелиери и ресторантьори решиха да помагат на медицинските екипи като им осигуряват топъл обяд.

Всеотдайният медицински екип в Многопрофилната болница в Поморие и доброволец адвокат предизвикаха в хотелиери и ресторантьори от града жест на уважение и респект. Става въпрос за инициативата „Топъл и вкусен обяд”, която е в знак на признателност за труда им. Идеята е всеки ден да бъде осигурявана храна за медиците от първа линия. Това ни разказва хотелиерът Георги Тръпков, който е научил че управителят на болницата д-р Караилиева вече месец живее в отделението.

Доброволци доставят топъл обяд на медиците на първа линия

 „Всеки от нас да си го представи какво значи това - да не си легнеш на леглото, да не видиш близките си, да не общуваш с хора, с които имаш желание да общуваш... В този смисъл това, което те правят, е наистина велико и ние трябва да сме страшно признателни”, заяви хотелиерът Георги Тръпков.  

Идеята на доброволческата инициатива всъщност се ражда във Велико Търново, но сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Поморие са убедени, че тя може да заработи във всички градове.

Училищен директор помага като доброволец на медиците в болницата в Шумен

„Ще се редуваме по график до момента, в който сме нужни на хората, обслужващи болните от COVID-19. Да почувстват, че има признателност към техния труд, че някой ги оценява. Ние сме им задължени”, посочва той.

Към призива на Георги Тръпков вече са се присъединили поморийски ресторант, и голям хотелски комплекс, а медицинският екип това беше наистина трогнат от жеста.

„Днес беше първият ден. Бяхме толкова изморени, но дойде светлинка - донесоха ни вкусно триспетенно меню. Много е хубаво, много сме благодарни. На всички и за всичко”, споделя Христина Атанасова, главна сестра в МБАЛ-Поморие.

А на входа на COVID отделението на многопрофилната болница ни посреща загрижен санитар, който старателно ни подготвя да влезем само до изолирана приемна. Санитарят всъщност е адвокат Веселин Анестиев, който от две седмици е отменил служебните си ангажименти, за да облече защитното облекло като доброволец. 

ДОБРОВОЛЦИ В ДЕЙСТВИЕ: Епископ Тихон и хора от параклиса при "Александровска"

„Разбрах от медиите, че има недостиг на човешки ресурс и реших да дойда. Споделих със семейството си, подкрепиха ме всички. Майка ми и дъщеря ми изпратих на семейната вила, която е наблизо”, заяви адвокат Анестиев. И разказва как минава денят му: ”Идвам сутринта, започвам с подготовка, дезинфекцирам стаята на лекарката, на сестрата. След това влизам при болните, изчиствам подлоги, дезинфекцирам, водя пациентите на различни манипулации, местя легла, раздавам обяд”.

Адвокат Анестиев ще остане в отделението само месец, след което ще се върне към съдебните си дела. Сега обаче прекарва по 12 часа в отделението. Там посреща и рождения ден на дъщеря си.

Въпреки че опитва да отмени и да разведри с шеги медиците, те са на предела на силите си.

Д-р Женя Караилиева също празнува рождения си ден в лекарската стая. Не се е прибирала в дома си от 23 октомври.

„Тя от 20-30 дена не е виждала семейството си, дреме и спи по дивани и столове, но не рухва. Държи се”, разказва адвокат Анестиев.  

Кои са лекарите близнаци, влезли като доброволци в болници (ВИДЕО)

Д-р Караилиева не се оплаква, а продължава да се усмихва и окуражава всеки болен. Адвокат Анестиев тя вече е приела като част от екипа си.

„В началото мислех, че това е шега, но се оказа една хубава истина. Много благодаря за това, че дойде и успя да ме отмени. Благодаря и за силното мъжко рамо, което ми даде тласък да продължа. Успявам, защото имам разбирането на семейството си. Ще бъда щастлива, само да са здрави”, казва д-р Женя Караилиева, управител на УМБАЛ-Поморие.  

Не се оплаква и уморената сестра Христина Атанасова, която приема отделението като свой втори дом.

„От 15 легла 15 са заети. Почти не се прибирам у дома. В понеделник като дойда се прибирам в събота вечерта. С близките си говоря само по телефона”, споделя сестрата.

Очаква се още доброволци да започнат да помагат в COVID отделението на поморийската болница, което доскоро бе почти пред затваряне.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.