Очаква се в него да се включат фирми от цялата страна

Автобусни и таксиметрови превозвачи излизат на протест. За 24 часа в цялата страна няма да се движат междуградските автобуси, а такситата в София спряха приложенията си в 8:30 тази сутрин. Причината - фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев. То стопира промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници. Ветото беше подкрепено в Народното събрание миналата седмица. Превозвачите заплашиха, че това е само предупредителен протест, ако не бъдат върнати старите текстове.

Как ще премине протестът на таксиметровите шофьори и превозвачите

 

 

В София шофьорите и превозвачите тръгнаха от „Цариградско шосе”, бул. „Мария Луиза” и „Ботевградско шосе”, за да стигнат до „Княз Александър Първи”, където се провежда недоволството. В протеста се включиха около 100 автобуса и 2000 таксита. 

 

 

„Чакаме народните представители да огледат добре всички текстове след ветото. Ако няма затвор при нерегламентиран превоз, решение на въпроса няма да има. Тогава и ние ще бъдем принудени да извършваме нерегламентирани превози”, каза  Кирил Ризов от съюз „Такси”.  

 

Малко след 08.00 ч. на Автогара “Юг” в Пловдив няма нито един автобус. Изпълнени са само ранните курсове заради хората, които работят. Общо 60 линии в областта спират работа до края на деня. 

„Никой не се противопоставя на споделените пътувания. Това е друго. От нерегламентирания превоз загубите отнемат около 50 % от приходите на реалните транспортни оператори. От началото на пандемията има колосален спад на пътникопотока”, обясни Веселин Тошков, който отговаря за трите гари в града.

 

 

Репортери: Благой Бекриев, Кристиян Гаров

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.