Какъв ще е ефектът от предложените мерки?

„Ако трябва да говорим за смъртността, трябва да отбележим, че ние имаме по-нисък здравен статус по редица причини. От здравословен начин на живот до липса на профилактика. Вероятно и тези фактори имат принос към високата смъртност в страната. Трябва да отбележим, че здравната система работи. В българските болници се намират хиляди хора и те получат нужната помощ“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Стойнев, БСП: Трябва да има масово тестване

Той добави, че държавата има отговорност по отношение на това хората да получат помощ, когато имат нужда и здравната система да не блокира.

„Твърдя, че българите просто сме по-болни хора. Ние гледаме показатели и предупреждаваме непрестанно, че вирусът е опасен. Властта прави всичко заедно с хората. Тя не може да направи нищо сама“, добави Биков.

 Депутатът отбеляза, че страната ни се е намирала на първо място по смъртност и преди пандемията от коронавирус. Според него хората изпадат в две изключително притеснителни състояния - безотговорност и паника.

Проф. Габровски: Въвеждането на по-строги мерки е абсолютно задължително

Според него важен факт е, че цяло лято българското общество е било демобилизирано в битката със заразата.

„Има и конкретни хора, които го направиха. Това са тези, които твърдяха, че има диктатура, че маските са, за да мълчим и тези, които твърдяха, че ген. Мутафчийск ги е лъгал“, добави Биков.

Биков коментира и „Бюджет 2021“. Той обясни, че мерки във връзка с икономическата кризата са взети.

„Има готовност самият бюджет да е в тази посока. Освен него очакваме и европейската помощ. Готови сме да подпомогнем хората извънредно, ако това се наложи. Всеки министър изчислява и работи в тази посока“ каза той.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.