Той беше на 60 години

Почина Диего Марадона. Футболната легенда е получил сърдечен удар, съобщава агенция "Ройтерс". Според други световни медии е претърпял сърдечен арест в дома си в квартал „Сан Андрес", в град Тигре.

СНИМКИ НА ФУТБОЛНАТА ЛЕГЕНДА ВИЖТЕ ТУК

60-годишната футболна легенда само преди две седмици напусна болницата, където претърпя операция за отстраняване на тромб в мозъка, като според лекарите, интервенцията е преминала добре.

 

 

След изписването му беше обявено, че ще лекува от алкохолна зависимост.

Поредната вечер от групите на Шампионската лига беше помрачена от новината за смъртта му. В негова памет всички двубои започнаха с минута мълчание.

 

 

Изписаха Марадона от болницата

 

 

Марадона, смятан за един от най-великите футболисти на всички времена, помогна на Аржентина да спечели Световното първенство през 1986 г., върхът в неговата кариера.

 

Диего Марадона е една от най-големите и обичани, но и противоречиви звезди на футбола. Той е обявен за най-добрия футболист на XX век по гласуване на официалния сайт на ФИФА, където Марадона събира 53,6 % от гласовете. Според вестник "Таймс" е най-добрият футболист на световни първенства.

По версия на футболната Комисия на ФИФА, Марадона е третият сред най-добрите футболисти на XX век. Включен е в идеалния тим от 11 живи легенди на футбола.

Първи притежател е на почетна „Златна топка“ на „Франс футбол“.

 

 

Член на Залата на славата на италианския футбол в номинацията „Най-добър чуждестранен играч“. 

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Бока Хуниорс (два пъти), Барселона и Наполи. За клубовете участва в 491 мача и отбелязва 210 гола.

Участва на четири световни първенства от 1982 до 1994, като през 1986 година става шампион, а през 1990 – вицешампион. Изиграва 91 мача за Аржентина, в които вкарва 34 гола. От 1986 г. е капитан на националния отбор.

През 1986 г. печели "Златната топка" за най-добър футболист на световното първенство.В четвъртфиналния мач срещу Англия вкарва два гола, които влизат в историята на футбола.  Първият, вкаран с ръка, става известен като „Божията ръка“. Вторият, след грандиозен дрибъл започнал от централната линия на терена, финтирайки четирима английски играчи, е наречен „Гол на века“. 

 

 

През 1994 г. по време на Световното първенство в САЩ дава отново положителна допинг проба – този път ефедрин, което е краят на кариерата му за националния отбор.

След прекратяването на активната му състезателна дейност, на 37-ия му рожден ден, през 1997 г. здравето му се влошава поради заболявания и злоупотреба с кокаин. От 2008 до 2010 г. е старши-треньор на аржентинския национален отбор по футбол.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.