В София и днес ще бъде безплатно паркирането в буферните паркинги

Опасно мръсен въздух на много места в страната тази сутрин. Данните на измервателните станции показват повишение с близо 4 пъти над нормата на фините прахови частици в София, Перник и Благоевград и 3 пъти - в Бургас и Варна. 

Обяснението на учените за мръсния въздух в София е лошото време, съчетано обаче с битовото отопление.

„София се намира в котловина и затова всички замърсители се натрупват в по-ниския слой в атмосферата”, обясни Елена Христова, доцент по метеорология в НИМХ. 

Вчера и днес в София буферните паркинги към метрото бяха безплатни. За гратисния период обаче хората масово не бяха разбрали. Въпреки това повече столичани подкрепят инициативите на общината. Експертите прогнозират, че нивото на фините прахови частици ще остане високо поне до неделя.

Причината за мръсния въздух в Благоевград пък е частно предприятие.

„При повторно замърсяване над нормите имаме право да предложим това предприятие да спре производство, докато не направи инсталациите си такива, че да не замърсяват”, поясни кметът на града Румен Томов.

 За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.