Евентуалните загуби биха надхвърлили 1 млрд. лева

Новината, че големи държави като Германия и Италия искат общо затваряне на зимните курорти като мярка срещу заразата, изправи бизнеса на нокти. Според първоначалните оценки загубите за България при такова решение може да надминат 1 милиард и 200 милиона лева.

В Банско хотелиери, ресторантьори, концесионери, а и местната власт реагираха много остро на предложението за затваряне на зимните курорти. Всички там са убедени, че нищо не налага подобно решение, което би означавало жестоки загуби за десетки хотели, ресторанти и свързани със ските обекти. В курорта са категорични, че спазват всички мерки за безопасност и сезонът трябва да започне без уговорки.

Германия, Франция и Италия искат общо затваряне на ски курортите в ЕС

Месеци наред хотелите в Банско се готвят за началото на сезона. Всички са инвестирали много в нови мерки за сигурност и в обучение на персонала.

В курорта вече са готови с организацията. И настояват България по никакъв начин да не се съобразява с предложението на канцлера на Германия.

„В България, знаете, има една приказка: Никога не е късно да станеш за резил. Това се получи с госпожата, България си има министерство на туризма, има министър на туризма, който направи обиколка преди две седмици на всички курорти и взеха решени. Така че границите на Германия са определени, ние си имаме собствени граници и взимаме решенията си в България”, коментира Иван Облейков, маркетинг директор на „Ски Зона Банско”.

Тук още не са се справили с щетите от предишния сезон, когато затвориха преждевременно.

„Ние сме пример за това какво се случи с бизнеса в града. Когато бяха въведени карантинните мерки, бизнесът тотално беше парализиран. Но ако сега се стигне дотам, това ще бъде много тежко”, коментира Иван Кадев, кмет на Банско.

Експерти в туризма прогнозират, че евентуално затваряне на зимните ски курорти може да предизвика нерешими проблеми пред Европейския съюз.

Министерството на туризма: Ски курортите в България са безопасни

„Подобно решение означава компенсаторни механизми, които да се задействат и които да компенсират загубите в размери на над 100 милиарда евро, за което реално няма такава възможност. Всички ние като общество очакваме от европейските политици авангардни решения, а не ретроградни решения”, заяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Реакция имаше още вчера и от Министерството на туризма. Оттам са категорично против отлагането на старта на сезона. От ведомството припомниха, че вече е приет правилник за работа на зимните курорти. Той включва задължителна маска или шал в цялата ски зона, дезинфекция на кабинките минимум три пъти дневно, спазване на отстояние. Въведени са противоепидемични правила и за провеждането на ски училища.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.