Мохсен Фахризаде беше застрелян, докато пътува

Поредна ескалация на напрежението около Иран. Властите в Техеран се заканиха да отмъстят за убийството на видния ядрен учен Мохсен Фахризаде. Той беше застрелян в петък в колата му.

Убиха виден ирански ядрен физик

Иранският президент Хасан Рохани обвини днес Израел за убийството. Смъртта на учения може да провокира нова конфронтация между Иран - от една страна, и Израел и Съединените щати от друга.

"Тази брутална и подла терористична атака показва, че седмици наред враговете ни изпитват страх. Всички мозъчни тръстове и всички врагове на ислямския Иран знаят, че иранския народ и служители са твърде смели и ревностни, за да игнорират това престъпно деяние. Съответните органи ще реагират на това престъпление своевременно и по подходящ начин", заяви той.

Мохсен Фахризаде попаднал в засада, докато се прибирал от почивка към Техеран. Камион с експлозиви, движещ се пред неговия автомобил, се взривил. Последвала стрелба от друг автомобил. Охраната на Мохсен Фахризаде опитала да го предпази, но той бил тежко ранен и починал в болницата. Убийството предизвика гневни реакции в Техеран, а пред парламента се събра голямо множество от недоволни.

 

 

Западът отдавна подозира Мохсен Фахризаде, че е основна движеща сила зад тайната иранската програма за създаване на ядрено оръжие. През 2018 година израелският премиер Бенямин Нетаняху посочи Мохсен Фахризаде като главния учен в иранската военна ядрена програма и призова хората да запомнят името му. Смъртта му може да провокира нова конфронтация между Иран от една страна и Израел и Съединените щати от друга. Броени дни преди убийството, в Персийския залив пристигна американският атомен самолетоносач Нимиц. От Флота обаче уточниха, че това не е свързано с някаква конкретна заплаха.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.