Планът е първо да се имунизират най-рисковите групи

Ваксинацията срещу коронавирус най-вероятно ще се забави. Това прогнозират български учени. Кога най-рано може да започне масова имунизация и за кои хора ваксината не е препоръчителна екип на NOVA потърси отговорите.

Вирусолог разкри опасно ли е да се ваксинираме, ако сме с COVID-19

Въпреки че все още няма ваксина, която да е получила разрешение за употреба, държавите вече кроят планове кога и как да имунизират населението. Великобритания и САЩ започват ваксинация още този месец. Това, което засега се знае за България е, че първите дози се очакват около Нова година. Кога обаче процесът ще стартира у нас не е ясно.

Докато все още няма лекарство срещу коронавируса надеждата остава във ваксините - особено тези, които са в най-напреднала фаза на изпитвания.

„Панацея - рано е да се кажа дали може да бъде, тъй като и двете популярни ваксини са в  процес на тестове, а крайната им дата на тестовете е краят на 2021 г. Едва тогава ще знаем резултатите”, коментира д-р Илиян Манойлов от Института по микробиология към БАН.

COVID-19: Ваксината в ЕС до края на година?

Ваксината на Pfizer, от която очакваме 120 000 дози до седмици, все още няма разрешение за употреба. За лиценз се бори и тази на „Модерна”.

„Тя и да дойде няма да бъде прилагана преди да получи своите разрешения. Трябва да бъдем спокойни и да имаме вяра в институциите, че ще бъдат проверени”, посочи ръководителят на отдела по вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести д-р Любомира Николаева - Гломб.

Експертите не очакват сериозни странични ефекти.

„Нека сме наясно, че ако ваксинирането  е започнало през октомври, в рамките на два месеца не може да говорим за остатък на имунологична памет и качествено проследяване на имунният отговор”, добави д-р Манойлов. 

125 хил. дози от ваксината на Pfizer пристигат у нас до Нова година

Вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб предупреждава, че ваксините срещу коронавирус няма да са подходящи за всички.

„Ваксина се поставя на здрав човек. Важно е имунната му система да не е ангажирана на други фронтове. Поставяйки ваксината, откриваме фронт, така че да тренираме имунната система за  среща с болестотворен причинител”, обясни още Гломб.

Учените са скептични, че масовата ваксинация у нас ще започне скоро.

„Със сигурност не и преди края на 2021 г., когато завършат тестовете. Никой не смятам, че ще ваксинира в скоро време”, заключи д-р Манойлов.

Сред отговорите, които трябва да даде ваксинационния план, който в момента се разработва у нас, е кой поставя ваксините и къде ще става това. Планът е първо да се ваксинират най-рисковите групи - медиците на първа линия, учителите и полицаите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.