Местните контролни органи одобриха препарата на Pfizer и BioNTech

Великобритания стана първата държава в света, одобрила за употреба ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. С това беше дадена зелена светлина за започване на масова ваксинация. Първите 800 хиляди дози ще пристигнат там следващата седмица.

Обитателите на старческите домове са първи в списъка за ваксиниране във Великобритания, следвани от хората над 80-годишна възраст и медицинските работници. „Започваме незабавно доставките на ваксината. Очакваме, че препаратът ще пристигне във Великобритания през следващите няколко дни”, заяви Йолзем Туреци - медицински директор на BioNTech.

Тъй като болниците вече имат условията да съхраняват ваксината на Pfizer и BioNTech при минус 70 градуса по Целзий, ваксинациите ще се извършват именно там.

„Настойчиво призовавам хората да се ваксинират, но не е част от нашата култура или нашата амбиция тази страна да направи ваксините задължителни. Не е това начинът, по който правим нещата”, каза Борис Джонсън.

Великобритания вече е поръчала 40 милиона дози, които ще стигнат за ваксинирането на 20 милиона души.

„Сложихме началото на дистрибуцията на тази ваксина за света и това означава честно разпределение за всички държави, които искат да я използват. Така че не всички дози, които произвеждаме, отиват за Великобритания. Великобритания, както и всяка друга държава, ще получи пропорционално количество”, коментира Шон Маре - търговски директор на BioNTech.

Ваксината е трайна при температура от 2 до 8 градуса за 6 часа. Тя дори можело да се съхранява в нормален хладилник за 5 дни.

„Надяваме се, че през януари или февруари ще имаме повече данни, които ще ни позволят да облекчим условията за транспортиране и съхранение”, каза Угур Шахин - изпълнителен директор на BioNTech.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си