Общопрактикуващите лекари сигнализират за редица проблеми

„Все още не мога да издавам електронно направление, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите”, обяви в ефира на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

ОПАШКИ ЗА НАПРАВЛЕНИЯ: Хора със симптоми чакат часове пред РЗИ-Благоевград

До преди ден програмата в нейния кабинет не е работила, но през това време тя е издала направление за осем PCR теста, от които всичките са излезли положителни.

„Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те трябва да са електронни. Избутахме и този камък. Сега трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо”, сподели Николова.

 

 

Друг проблем, с който се сблъскват общопрактикуващите лекари,  е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

Стартира системата за електронни направления за безплатни PCR тестове (ВИДЕО)

„Не знам каква е разлика. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва”, обясни Николова.

Според нея проблемът е чисто технически, но нещата стават бавно.  Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти, което ще улесни много както тях, така и пациентите. Д-р Николова изрази мнение и, че е грешка, че антигенният тест не е алтернатива на PCR тестовете.

"Ако човек има положителен антигенен тест, но няма PCR тест, не можем да получи болничен за карантина по смисъла на наредбата. Не можем и да карантинираме тези, с които живее", обясни тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.