С колко нараства броят на ражданията в Пловдив и София?

Мини бейби бум в София и Пловдив след първия локдаун. 30 процента повече бебета са се родили през октомври и 20 процента през ноември. Очакванията за същински бум на ражданията са за този месец.

Първите дни сами вкъщи, заради вируса, вече дават резултат. Най-сериозен ръст на новородени отчитат в столичната АГ болница "Шейново". За последните два месеца, там се родили 112 бебета в повече. Същинският бейби бум се очаква в края на месеца и началото на следващия.

„Сега се раждат бебета, които са заченати в края на февруари, началото на март, когато беше първата фаза на епидемията”, казва д-р Румен Велев, директор на болница "Шейново".

Първородният син на Деница Паскалева от Пловдив идва на бял свят преди дни. В разгара на пандемията, тя приема това, като добър знак. „Според мен, когато сега всеки се притеснява за живота на своите близки, както и за своя – няма нищо по-хубаво да дадеш нов живот в този труден за всички ни момент”, коментира тя.

БЕБЕ ГИГАНТ: Във Варна се роди момченце с внушително тегло (ВИДЕО)

Малкият Борис проплакал в пловидската АГ болница, където също отчитат увечеление на ражданията.  „Действително до 30.11 са се родили 70 бебета повече, отколкото за същия период – от 01.01 до 30.11 миналата година”, казва проф. Благовест Пехливанов, СБАЛАГ "Селена"
В Благоевград обаче тендцията е обратна.  „Ако можем да очакваме някакъв бейби бум, то той ще е по-скоро след втората сериозна епидемична вълна”, коментира д-р Бойко Терзийски.

Най-популярните бебешки имена в света за 2020 година

А стресът, в следствие на COVID-кризата се преврънал и в причина за аборти. „Юни-юли имаше по-голям ръст на загуба на ранни бременности, вероятно не толкова заради самата инфекция, но по-скоро, чисто психологически, нещата са били в негативен план”, казва д-р Румен Велев.

Акушерите все пак виждат положителното в кризите. „В България, в периода на големи кризи и катастрофи - Първата световна война, Балканската война, Втората световна война, винаги след това раждаемостта е бележела връх и това ни съхранява като нация, няма как да не се случи и сега”, допълва Велев.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.