Те ще могат да поискат догодина НОИ да им ги преизчисли

154 000 пенсионери с пенсии в намален размер заради осигуряване в частен пенсионен фонд ще могат да поискат догодина Националният осигурителен институт (НОИ) да им преизчисли пенсията, при условие че прехвърлят парите си за втора пенсия към държавното осигуряване, предава Pariteni.bg

Изплащат пенсиите и добавките към тях до 21 декември

Това обаче ще е благоприятно само за една трета от хората, за останалите получаваната пенсия няма да бъде в по-висок размер. За част от пенсионерите прехвърлянето на парите към НОИ ще увеличи пенсиите им, за други обаче това няма да се случи.

Пред „Хоризонт“ директорът на дирекция „Пенсии“ в НОИ Любомира Язаджиева заяви:

„90% от тези лица получават пенсии за инвалидност, това са около 140 000 пенсионери. От тях около 87 000 вземат минимален размер на инвалидната пенсия. Това означава, че дори да прехвърлят средствата от универсалния пенсионен фонд и дори в НОИ да бъде преизчислен размерът на пенсията и без намаление на индивидуалния коефициент, ще се увеличи действителният размер, но тъй като е под минималния, те отново ще продължават да получават минималния“.

Окончателно: Минималната пенсия става 300 лв.

Борисов: Пенсионерите ще получават надбавки и догодина

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си