Тя ще се преработва в Пловдив

Още възможности за даряване на кръвна плазма. Преболедували коронавирус ще могат да даряват в Хасково, Кърджали, Смолян и Пазарджик. Кръвта ще се транспортира до Пловдив, където ще се преработва и ще се връща обратно в болниците. Даряването на кръв ще започне в понеделник и ще се извършва в определени дни. Вече има и желаещи да дарят кръв.

Отварят още един център за даряване на кръвна плазма у нас

„От понеделник започва добиването на реконвалесцентна плазма от цяла кръв в отделението по трансфузионна хематология. Всички желаещи да дарят кръв могат да го направят само в понеделник и четвъртък от 7:30 до 11 ч. След това идва линейка, която извозва кръвта за обработка”, каза началникът на отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Кърджали д-р Диана Георгиева.

 

 

Тя поясни, че процедурата по добиване на плазма протича като тази при стандартното кръводаряване. Изискванията към дарителите са да бъдат на възраст между 18 и 65 г. и над 50 кг. и да не са болни, да не приемат лекарства и да нямат придружаващи заболявания.

„Достатъчно е да дойдат с положителния си резултат от PCR тест, който е направен не по-рано от 40 дни. Има нуждаещи се и желаещи да дарят”, допълни д-р Георгиева.

Как може да дарите кръвна плазма

Кърджали е единствената област в България, която не е оцветена в червен цвят.

„Това, което помогна, е дисциплината на нашите съграждани. В града имаше период на бум, но от няколко седмици поддържаме изключително ниски нива на заболеваемост. Масово се спазват заповедите”, посочи областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Репортер: Димитър Иванов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си