Здравният министър представи Националния план

Вече е ясен Националният план за ваксинация срещу COVID-19. Той ще се извършва в пет основни фази. Страната ни е разделена на шест области за имунизация, всяка с отделен отговорник от местната РЗИ. Готови сме и за първата доставка на ваксини. Планът беше представен от здравния министър Костадин Ангелов.

Висок остава броят на заразените с COVID-19 у нас

ФАЗИТЕ ЗА ВАКСИНИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ:

Фаза I: Медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен персонал. Лицата са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Имунизирането им ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.

Общо подлежащи на ваксина: 243 600

Фаза II: Потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.

Общо подлежащи на ваксина: 112 080

Фаза III: Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Фаза IV: Възрастни хора и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнение и смъртен изход в това число и имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити.

Общо подлежащи на ваксина: 1 800 000

Фаза V: Уязвими групи от населението поради високи епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизацията срещу коронавирус на целевите групи ще се извършва по предварително изготвени списъци.

Министър Ангелов обясни, че планът е изготвен заедно със специалисти, като са използвани указанията на Световната здравна организация, планове на държави членки - Германия, Франция и Италия, както и такъв на един американски щат.

По думите на проф. Ангелов планът е съобразен с динамиката на обстановката в страната.

Кунчев: Оставаме на първо място по смъртност в ЕС

 

 

Уведомиха близките на починал мъж два дни след смъртта му

РЕГИОНИТЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ

Регионите за ваксинация в страната ще бъдат общо шест, посочи проф. Ангелов. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ - Велико Търново, за район 3 – РЗИ - Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ - Пловдив, за район 6 – РЗИ - Бургас.

Район 1: Видин, Монтана и Враца.

Район 2: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

Район 3: Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра.

Район 4: София - град, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Район 5: Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Район 6: Сливен, Ямбол и Бургас.

АБСУРД В ПЕРНИК: Пациенти с инвалидност и коронавирус оставени в студен коридор

 

 

Относно логистиката министърът обясни, че за хората от първата фаза ваксината ще стига до лечебните заведения. Ще се поставя на база списъци на хората, които желаят да бъдат имунизирани. 

По отношение на специалистите в извънболничната и доболничната помощ, магистър и помощник-фармацевтите, денталните лекари и помощния персонал Ангелов уточни, че ваксинациите могат да се поставят от общопрактикуващите лекари.

За хората, включени в третата фаза, здравните власти възнамеряват ваксината да достига до тях.

Очаква се да бъдат изградени мобилни екипи, които да покриват нуждите на страната и ваксините да достигат до хората.

„Целият ресурс на държавата ще осигури и гарантира достъпа на всеки един български гражданин до ваксина”, допълни проф. Ангелов.

Борисов: Готови сме за първите доставки на ваксини

Хората ще имат право на избор коя от поръчаните ваксини да поставят, стана ясно още от брифинга на здравните власти. 

„Принципите на ваксинацията, които ние от самото начало обсъждаме е тя да бъде безплатна и доброволна. Тази доброволност предполага и това човекът да си я избере”, каза още здравният министър.

Проф. Ангелов изрази необходимостта от етична структура, която да вземе решения, които да бъдат предложени на българите.

 

 

Ресорният министър обяви, че днес в "Булбио" ще бъдат инсталирани два хладилника за ваксините, а до края на деня такъв ще има в Столичното РЗИ. В събота се очаква поставянето на уреда в РЗИ-Бургас.

Доставката на ваксини срещу COVID-19 няма да се облага с ДДС

Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Красимир Гигов.

„Очакваме, че Щабът ще изпълни поставените му задачи. Много моменти, които ще бъдат разгледани, са консултирани със съответните медицински и браншови организации”, добави още началникът му.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така, вече заемаме 12-а позиция.

 

 

„За съжаление, 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

Ангелов уточни, че първото място на България по смъртност се изследва още от началото.

„Следим случаите и анализираме. У нас се наблюдава тенденция, която отсъства в Европа – самолечение при голяма част от постъпващите в лечебни заведения хора и отлагането им на срещата с лекар. Почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили късно лекарска помощ”, предупреди здравният министър. 

Той разясни, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.