Служители на ВиК, подпомагани от полицията, спряха безконтролния теч в "Победа"

Полиция и служители на ВиК влязоха в квартал "Победа" в Бургас, за да проверят сигнал за кражба на питейна вода. Преди ден от ВМРО в морския град изпратиха сигнал, че в задаващата се водна криза по Южното Черноморие, в квартала денонощно се хаби питейна вода.

От средата на март месец миналата година в там водата е спряна, заради огромни задължения към бургаското ВиК - над 100 хиляди лева. Оттогава по настояване на общината, в квартала са поставени три общи чешми със спирателни кранове. Жителите на махалата, обаче решили да си улеснят ползването им.

КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 района

„Премахнали са крана и са си сложили маркуч. От него непрекъснато тече вода в оттока на дъждовна вода и всичко отива в морето”, заяви инж. Тодор Петков от ВМРО-Бургас.

Това, че видеозаписът със случващото се, който бил изпратен до ВиК, полицията и общинатa е достоверен, потвърдиха и живеещи в квартала.

“Oткакто спряха водата миналата година е така. Водата се разхищава от около 10 месеца”, разказа живущ в квартал „Победа”.  

Дошлите на място служители на „Водоснабдяване и канализация”, заедно със служители на МВР установиха - нарушение има.

„Някой е направил незаконна връзка към уличния водопровод и се ползва вода безконтролно”, заяви при проверката Тоньо Тонев от ВиК-Бургас.

Екоминистерството с план за действие заради сушата

Хората в квартала недоволстват, че вече втора година са без вода. Заради недобросъвестните, без вода са принудени да живеят и хора, които твърдят, че са изрядни платци.

„Пускаме документи, но ни казват: „Ще се обадим”. Нямаме задължения за вода, имаме си водомер. Обещават: „Ще пуснем, ще пуснем”, а втора година още нямаме вода”, оплаква се живущата в квартала Сийка Маринова.

Минути след установяването на нелегалния кран бяха повикани екипи на ВиК, които да спрат безконтролния теч.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.