Сигналът е бил подаден от изнудвания

50-годишен разследващ полицай с инициали Л.Л. от Варна е бил хванат при получаване на подкуп. Това обяви на брифинг окръжният прокурор на града Красимир Конов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„На 4-ти декември наши служители задържаха 50-годишен разследващ полицаи в момент на получаване на сума от 2000 лв. С оглед на събраните до момента доказателства могат да се правят изводи, че тези пари са част от искана сума в размер на 10000 лв. През периода декември 2019г. до декември 2020г. са получени и други 5000лв., които са част от общата сума”, каза той.

По думите му парите са били във връзка с искане на разследващия полицаи да води разследване по начин, който да е изгоден на даващия подкуп, за да бъде прекратено наказателно производство, по което даващият подкуп е бил заподозрян в извършване на престъпление. 

„Доказателствата към момента сочат, че полицаят е действал сам. Привлечен е като обвиняем за две престъпления: за подкуп чрез изнудване и за извършена измама - за това, че част от исканата сума трябва да бъде предоставена на прокурора по делото на разследвания”, каза още Конов.

Директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР старши комисар Стефан Банков коментира, че въпросният разследващ полицай има 20 години стаж и досега не е имал никакви провинения. Сигналът е бил подаден от изнудвания.

Осъдиха на затвор за подкуп бивш митнически шеф

С постановление на наблюдаващия прокурор разследващият полицай Л.Л. е задържан за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе в Окръжен съд-Варна искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на обвиняемия.

Деянията, за които разследващият полицай е обвинен, са наказуеми – подкупът с лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и с лишаване от права. За опит за измама законът предвижда лишаване от свобода от една до осем години.

„Противодействието на корупцията в правоохранителната система е един от основните ни приоритети. Не крием проблемите, а ги решаваме. Поздравления за дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР и колегите от Окръжна прокуратура – Варна”, написа главният прокурор Иван Гешев в Twitter.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.