Заради пандемията социално слабите идват с номерче за порцията си

Отец Николай служи в старинния митрополитски храм "Свети Николай Мирликийски чудотворец". Там повече от година се раздава храна на нуждаещи се. Сега, във времена на пандемия, отец Николай е въвел ред и в благотворителността – социално слабите идват с номерче за порцията си. За ценностите на празнуващия и за борбата на гладния разказва Виктория Бояджиева.

Под график и при железни мерки срещу заразата в храма храна и утеха намират около 90 души. Всичко започнало от ресторант наблизо. Собствениците му потърсили път към зъзнещите, които виждат по улиците под первазите всеки ден. Видели църквата като мост към тях, защото дори когато са на педя разстояние, те са дистанцирани заради всичко, което им е показал животът досега.

„Подвеждащо е да следиш за външния вид. Има някои от тях, които са крайно бедни, но облечени добре. Но това са хора със самоуважение”, каза отецът.

В по-слабите дни през храма минават по 45 души, а в четвъртък, денят, в който църквата почита Св. Николай - по 90 души. За да се готви всекидневно за социално слабите, се даряват средства от цялата страна.

„Специално в нашата страна хората имат нужда от легитимен пълномощник на техните помощи. Имаме много неприятен опит с някои фондации до такава степен, че самата дума „фондация” стана подозрителна”, каза протойерей Николай Нешков.

Една от жените, които получава храна, е г-жа Лилия Гойчева. Някога изкарвала часове права пред дъската, днес не може да стои повече от 10 минути на крак. Има тумор на гръбнака и търси подкрепа в храма.

Друга жена, която получава храна е Мария Атанасова. За да оцелява, Мария храни други - работи от време на време в ресторант, но не всеки ден на нейната маса у дома има обяд.

„Заради  пандемията останах без работа, сега работя почасово. Мъжът ми е инвалид. Не получавам никакви помощи”, споделя жената.

Какво още разказа отец Николай - гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.