Градът стана вторият в страната с подобен фризер

Бургас стана вторият град след София, който получи СуперФризер за съхранение на ваксините на „Пфайзер”. Съоръжението ще бъде монтирано на територията на Регионалната здравна инспекция в Областния град.

Дълго чаканият фризер обаче се оказа с по-големи размери от очакваното. Сутринта спешно беше разширявана вратата на помещението, в което трябваше да бъде поставен. Но дори и след това вкарването на хладилника в помещеието се оказа трудно. 

Pfizer съобщи за проблем с производството на ваксината

"Трябваше спешно да се подготви помещение. Виждате го - то е самостоятелно. Трябваше да е с контролиран достъп. Помещението е във вътрешният двор, зад нашата сграда. Има охрана и видеонаблюдение", заяви кметът на Бургас Димитър Николов. 

В хладилната инсталация ще се държат флаконите за цялата Югоизточна България. Според препоръката на производителя, ваксините могат да се съхраняват 6 месеца. 

"Температурата, която поддържа фризерът е от  - 40 до  - 86 градуса. Обемът му е 700 литра и спрямо техническите спецификации на "Пфайзер". Уредът е с капацитет 175 500 единични дози от ваксината", заяви Христа Царев, търговски представител на фирмата производител на хладилната инсталация. 

Доц. Кунчев: Ще се закупят хладилници за ваксините срещу COVID-19

„Това са едни от първите фризери, които са доставени на територията на нашата страна. Като начало ще осигуряваме с ваксини три области – Бургас, Ямбол и Сливен. Хладилното съоръжение може да събере 175 500 броя ваксини”, заяви д-р Величка Григорова от РЗИ-Бургас.

Великобритания се готви да започне ваксинацията срещу COVID-19

По думите й ваксинирането е разпределено да се извърши на пет фази. В първата попадат лекарите, фармацевтите и стоматолозите – хората на първа линия. „Това са около 7 000 души”, посочи д-р Григорова.

Тя допълни, че за да бъдат доставени ваксините, те трябва да бъдат одобрени и да получат разрешение от ЕС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.