Най-добрата антикризисна мярка била - всичко да отвори на 21 декември

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството е готово да отвори детските градини и яслите на 14 декември. Това ще стане, ако броят на новозаболелите продължи да спада. Амбицията на кабинета е частичният локдаун да отпадне на 21 декември. Така, според Борисов, страната ни ще се справи по-лесно с идващата икономическа криза. Коментарът му дойде по време на посещение в производствена база за хранителни продукти в Цалапица. С него беше и социалният министър Деница Сачева.

„Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко. Нашите герои - медицинските работници, лекуват денонощно. Всеки ден имаме по 2000 оздравели. На 14 декември, ако цифрите продължават да са такива, ще пуснем детските градини и яслите, за да могат родителите да отидат на работа и да има кой да им гледа децата. Ние трябва да свикнем, че излизаме от пандемията”, поясни министър-председателят.  

 

Здравният министър – проф. Костадин Ангелов, се съгласи с премиера за отварянето на градините. По-масовото разхлабване на мерките обаче все още било под въпрос. 

„Много е рано да говорим за отваряне на всичко от 21 декември, при условие, че седмицата, която ни е важно да анализираме е от 14-и нататък”, заяви Ангелов.

Така отварянето на бизнеса и заведенията в дните преди Коледа продължава да е под въпрос. Докато държавата прави планове за затворения бизнес, вниманието привлякоха магазините, които са отворени. Причина са появилите се снимки на огромни опашки пред големи търговски обекти в почивните дни и струпването на много хора на закрито.

 

 

„Не толкова мерките като такива са важни, колкото контролът за спазването им. Този, който нарушава, го прави, защото някой друг не е отишъл да го санкционира”, смята председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Контрол има и санкции вече са наложени, увериха здравните власти. 

„Разпоредил съм проверки навсякъде. Ако продължат и не се спазват съответните актове, следва затваряне на търговските обекти”, категоричен е проф. Ангелов.

До този момент държавата е подпомогнала бизнеса с над един 1 млрд. и 100 млн. лв., изчисли премиерът. С частичния локдаун за 3 седмици затвориха всички училища, детски градини, търговските центрове, заведенията за хранене и фитнес зали.  От тогава единствената удължена мярка беше тази за училищата - те да останат затворени до януари, когато свършва коледната ваканция на учениците.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.