Социалдемократическата партия спечели вота

Румънският премиер Лудовик Орбан подаде оставка, след като партията му загуби парламентарните избори, информира телевизия Диджи24. 

„Не държа на поста министър-председател, не поставям никакви условия. Направих всичко, което е по силите ми. Тръгвам си с чувство за изпълнения дълг“, каза Орбан, цитиран от БГНЕС. Той отбеляза, че по време на управлението му, продължило година и един месец, Румъния, както и останалата част от света, е била изправена пред изключително труден период и безпрецедентна криза.

ИЗБОРИ В РУМЪНИЯ: Социалдемократите печелят, но няма да управляват

„Предстоящите преговори трябва да доведат до дясноцентристко правителство”, смята Орбан. Той изрази увереност, че НЛП ще успее да издигне достоен кандидат за премиер.

По-рано през деня Орбан е провел разговор с президента Клаус Йоханес, който според политически източници, цитирани от местната телевизия, му е казал, че няма да бъде номиниран за министър-председател в преговорите за следващото правителство.

Орбан ще остане лидер на НЛП и в това си качество ще участва в консултации с президента за сформирането на новия кабинет. Той посочи, че друг държавен служител ще поеме временно поста на служебен премиер. Очаква се това да бъде вицепремиерът Ралука Туркан, съобщиха местните медии.

Либералите и социалистите с почти равни резултати на изборите в Румъния

Социалдемократическата партия спечели парламентарните избори с близо 30% от подадените гласове. На второ място, с малко над 25%, се нарежда управляващата Национална либерална партия (НЛП). Коалиционният ѝ партньор получава около 15%. Изненада предизвикаха националистите от „Алианса за единство на румънците”, които имат 9%.

Парламентарните избори в Румъния ще са запомнят с рекордно ниската избирателна активност. Едва 33% от имащите право на глас - 18 милиона румънци, са отишли до урните.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА, БГНЕС