От общо 29 дружества с одобрен бизнес план - 5 са отчели над 50% неизпълнение

След проверка по медийни публикации за лошо състояние на ВиК мрежата в страната, Върховната административна прокуратура нареди на Комисията за водно и енергийно регулиране да коригира цената на водата заради ниското ѝ качеството. От  прессъобщение на държавното обвинение става ясно, че то следи проблема с качеството на водата още от началото на годината.

Кражба и денонощно разхищение на вода в Бургас

През февруари Върховната административна прокуратура възлага на КЕВР да провери публикации за проблеми във ВиК мрежата за загуба на вода по тръбите и изграждане на водопроводи с неподходящи за водоснабдяване тръби, което създава опасност от аварии.

Тя показва, че за 2019 година при нито един от ВиК операторите не е установено пълно изпълнение на всички показатели за качество.

От общо 29 дружества с одобрен бизнес план - 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11  - между 40 - 50% , а при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11 процента.

КЕВР обсъди нови цени на водата в 26 района

Възоснова на това, през май Върховната административна прокуратурата е сезирала КЕВР  да предприеме действия по Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги за  търсене на административно-наказателна отговорност от операторите за неизпълнение на показателите за качеството на ВиК услугите и да направи преценка за евентуални финансови корекции  на цената на водата, заради отклоненията от качествените ѝ показатели.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.