„Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни", каза още той

„Клиничната ситуация в Европа е доста сложна. 14-дневната заболяваемост е 554 на 100 хиляди души население. По този показател сме на 9-о място в ЕС и на трето на Балканите”. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на здравните власт. 

Пореден ден с над 3 000 излекувани за денонощие

„Смъртността е 27.5 на 100 хиляди души население. По този показател сме на второ място в ЕС. Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни. Това в никакъв случай не трябва да намалява нашата бдителност”, каза още той.

"За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Тази цифра е надеждата, която ни е необходима в битката, която продължава да оказва натиск върху здравната система", коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети. Заетостта на интензивните легла е 42 на сто. Прави впечатление високият процент на заетост в Ямбол, Шумен, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград", каза още той.

По думите му в момента в страната няма област, която да е оцветена в черно. „В червено, с между 600 и 1000 заболели на 100 000 души от населението са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол. София-град е на ръба и много скоро очакваме да падне до под 600 заразени на 100 000 души население”, подчерта още проф. Ангелов.

Проф. Ангелов: С данните към момента няма да отворим градините и яслите

„Виждате какво става в Европа. Въвеждат се едни мерки, други отпадат. Този вирус непрекъснато ни опровергава. Колеги казваха, че той ще премине през лятото, но това така и не стана”, посочи проф. Ангелов.

Той съобщи още, че към момента не се планира отворяне на яслите и детските градини. „Имаме нужда от информация до края на седмицата, за да вземем решение. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме достатъчно данни, които да мотивират това решение, ще го вземем”, заяви здравният министър. 

Здравният министър посочи още, че ходът на заболяването е неясен. „Тепърва предстои зимата. Имаме нужда от всички в България. Нека не се отказваме по средата на пътя. Остават десет дни до 21 - нека прекараме тези дни в партньорство”, допълни той.

 

 

Проф. Ангелов призова в предстоящите десет дни да се загърбят политиката и политическите пристрастия. „Нека се съсредоточим в целта да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим”, призова министърът.

Според него недоверието в системата е много голямо. „Трябва да положим максимални усилия, за да върнем доверието в нея. Може би COVID-19 ни помогна за това”, каза той. И допълни: „Имаме амбицията да помогнем на всички лекари и професионалисти, които ще бъдат ангажирани с ваксинирането. Информацията трябва да достига бързо до тях, за да не се налага те да четат и да търсят. Когато имаме такова решение, ще го оповестим”.

„Някои ни вярват, други ни обичат, трети критикуват. За едни мерките са достатъчно твърди, за да вредят на хората, според други сме либерални. Някои не вярват в съществуването на коронавируса. Трябва да намерим баланса, който е много крехък”, каза още проф. Ангелов.

ШОКИРАЩА ГЛЕДКА: Кой остави починал мъж пред варненска поликлиника

„Категорично няма да толерирам човешки лошо отношение към пациентите. Разпоредил съм проверки в „Света Анна” във Варна. Сигурен съм, че ще има санкционирани лица след проверката”, коментира министърът.

По думите му се работи в тясно сътрудничество с представителите на фирмите, които произвеждат ваксините срещу COVID-19. Очаква се те да предоставят цялата налична информация за медикаментите. "Така ще можем да направим информационна кампания", заяви проф. Ангелов. Той беше категоричен, че към всеки пациент с данни за алергии, на който се поставя медикаментът, ще се отделя особено внимание. 

Експертите са категорични, че няма да има забавяне на доставките за страната ни. „ЕК е договорила 2 милиарда, така че за България има гаранция, че ще получи количествата, които е заявила. Не знаем да има забавяне”, заяви Богдан Кирилов - директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.   

Проверките за спазване на мерките по време на студентския празник не са показали сериозни нарушения, стана ясно още по време на брифинга.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.